Други Лингвистички семинар за студенте српске филологије Методологија лингвистичких истраживања савременог српског језика

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу успешно је окончан први Лингвистички семинар за студенте српске филологије Методологија лингвистичких истраживања савременог српског језика.

Семинар је реализован у периоду од 13. до 17. марта 2024. године у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу под покровитељством Министарства просвете и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Програм семинара похађало је 27 студената из свих центара у земљи и региону на којима се студира српски језик. То су следећи факултети: Државни универзитет у Новом Пазару (Департман за филолошке науке), Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, Филолошки факултет Универзитета у Београду, Филозофски факултет Универзитета у Нишу, Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Филозофски факултет у Источном Сарајеву, ФИЛУМ Крагујевац.

Програм и садржај радионица осмислили су сарадници Института за српски језик САНУ. Радионице су биле  намењене усвајању знања, техника и метода истраживања модерних лингвистичких дисципина. Др Јована Јовановић руководила је радионицом из лингвокултурологије, др Тања Милосављевић је с полазницима обрађивала теме из етнолингвистике, др Вања Миљковић полазнике је упознао са приниципима истраживања у когнитивној лингвистици, док је др Светлана Слијепчевић Бјеливук била задужена за радионицу из анализе дискурса. Мср Ленка Бајчетић приближила је полазницима компјутерску лингвистику, др Ана Шпановић обављала је обуку из етимологије, док је мср Миљана Чопа реализовала радионицу из урбане дијалектологије. Проф. др Марина Николић била је координатор семинара.

Семинар је употпуњен и предавањима из методологије научног рада. Уводно предавање одржала је проф. др Татјана Трајковић, са темом Принципи истраживања у урбаној дијалектологији, затим су предавања одржали проф. др Милош Ковачевић, са темом Класификациони принципи независносложених реченица, и др Бојана Томић, са темом Kако се прави речник? (на примеру Речника САНУ).