Предавање у оквиру споразума о сарадњи између Института за српски језик САНУ и Руског центра за науку и културу у Београду – Руски дом

Институт за српски језик САНУ је у оквиру споразума о сарадњи са Руским центром за науку и културу у Београду – Руски дом организовао поводом Дана матерњег језика предавање проф. др Вање Станишића на тему „Петровска реформа писма и њен утицај на судбину ћириличног културног света“.

Предавач је управник Катедре за српски језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, водећи стручњак за историју писма, а дугогодишњи је сарадник нашег института – најпре Етимолошког и потом Старословенистичког одсека. Предавање је одржано у Галерији Руског дома 26. фебруара 2024. године на руском језику, уз видео-презентацију, а пратећи материјал који је подељен слушаоцима био је на српском језику. Предавању је присуствовало близу четрдесет слушалаца. Након излагања проф. Вање Станишића развио се богат и веома користан и занимљив разговор о теми важној за нашу културу.

https://www.facebook.com/ruskidombeograd/posts/pfbid0nNJ2dgvcAY8SDSPp8ikdHiEMq6sRrtRzYtrbMSNWoA5Zk16VtHeDicX8fpJTCr4Bl