Конференција у Јапану

На Универзитету у Токију је 29. марта 2018. године одржана конференција Јапанског славистичког друштва (Japan Society for the Study of Slavic Languages and Literatures – JSSSLL), која се одржава сваке треће године, а на коју се обично позива по двоје страних предавача – слависта. Ове године су одржана два предавања из области српске и јужнословенске лингвистике. Оба предавања, у широј верзији те у виду ауторских радова, биће објављена у наредном броју часописа Slavia Iaponica.

Уводно предавање из области историје језика, под насловом Future Tense in South Slavic: Diachrony and Typology, одржала је академик Јасмина Грковић-Мејџор, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. За предавање у оквиру панела „Various Aspects of Clitic Doublingin Balkan Slavic: Grammaticalization, Areal Diffusion and Typology“, који је осмислио бугариста др Кента Сугаи, са Универзитета Цукуба (недалеко од Токија), позив је упућен проф. др Софији Милорадовић, научном саветнику Института за српски језик САНУ. Софија Милорадовић је имала излагање на тему Именная редупликация в сербских народных говорах – статус, условия реализации и балканский контекст. У дискусији након оба предавања чула су се веома корисна и инспиративна за даљи рад питања. Трошкови пута и боравка у Јапану проф. др Софије Милорадовић, у периоду од 26. до 30. марта текуће године, финансијски су подржани из средстава гранта 16К13217 Japan Society of Promotion of Sciences, чији је носилац проф. др Мотоки Номаћи, са Универзитета Сапоро на Хокаиду.

Јапански домаћини су за гошће из Србије организовали и обилазак Камакуре, старе престонице Јапана, као и упознавање са најважнијим знаменитостима Токија – главни шинтоистички и главни будистички храм, небодер-видиковац и др.