Актуелности

Сарадници Института за српски језик САНУ на отварању конкурса за избор речи године

Филолошко друштво „Речиˮ и неолошки часопис „Новоречјеˮ организовали су у среду 20. септембра у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковићˮ у Београду конференцију за медије поводом отварања конкурса за избор речи године.

Posted in Актуелности, Новости | Tagged | Comments Off on Сарадници Института за српски језик САНУ на отварању конкурса за избор речи године

Сарадници Института за српски језик САНУ на 53. Међународном научном састанку слависта у Вукове дане

На 53. Међународном научном састанку слависта у Вукове дане на Филолошком факултету у Београду (13–17. 9. 2023), чија је тема била Дијахроно и синхроно у српском језику – тачке пресека, реферате су имали и сарадници Института за српски језик САНУ.

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Представљање  зборника научних радова „Лексикографија и лексикологија у светлу актуелних проблема” у Библиотеци града Београда

У Римској дворани Библиотеке града Београда 14. септембра 2023. представљен је зборник научних радова „Лексикографија и лексикологија у светлу актуелних проблема”.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Представљање  зборника научних радова „Лексикографија и лексикологија у светлу актуелних проблема” у Библиотеци града Београда

Гостовање проф. др Софије Милорадовић у Културном дневнику РТС-а

Погледајте гостовање директора Института за српски језик САНУ проф. др Софије Милорадовић у Културном дневнику РТС-а 13. септембра 2023. поводом представљања јубилејског трокњижја у Библиотеци града Београда.

Posted in Актуелности, Из медија, Новости | Comments Off on Гостовање проф. др Софије Милорадовић у Културном дневнику РТС-а

Представљање  јубилејског трокњижја поводом 75 година Института за српски језик САНУ у Библиотеци града Београда

У Римској дворани Библиотеке града Београда 13. септембра 2023. представљено је јубилејско трокњижје поводом 75 година Института за српски језик САНУ.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Представљање  јубилејског трокњижја поводом 75 година Института за српски језик САНУ у Библиотеци града Београда

Директор Института проф. др Софија Милорадовић добитник међународног признања „Блаже Конески”

Македонска академија наука и уметности донела је одлуку да проф. др Софији Милорадовић додели међународно признање „Блаже Конески”, које се додељује за посебан допринос науци, култури и уметности у РС Македонија.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Директор Института проф. др Софија Милорадовић добитник међународног признања „Блаже Конески”

Страни слависти у посети Институту за српски језик САНУ

Полазници Семинара српског језика, књижевности и културе, који се одвија у оквиру 53. Скупа слависта у организацији Међународног славистичког центра при Филолошком факултету Универзитета у Београду, посетили су 8. септембра Институт за српски језик САНУ.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Страни слависти у посети Институту за српски језик САНУ

Сарадник Института за српски језик САНУ на конференцији у Северној Македонији

Од 1. до 3. септембра 2023. године у Охриду је одржана 50. јубиларна међународна научна конференција у оквиру „Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура”, а у организацији Универзитета  „Св. Кирил и Методиј” из Скопља.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадник Института за српски језик САНУ на конференцији у Северној Македонији

Први стилистички колоквијум

Комисија за стилистику  Међународног славистичког комитета, Научно-истраживачки пројекат  Andrić-Initiative: Иво Андрић у европском контексту  (Грац 2007–) и Институт за српски језик  Српске академија наука и уметности организују од 8. до 9. септембра  Први стилистички колоквијум.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Први стилистички колоквијум

Троје сарадника Института за српски језик САНУ добитници су награде „Љубомир Стојановић” за 2023. годину

Сарадници Института за српски језик САНУ мср Небојша Ђорђевић, мср Катарина Штетић и мср Матија Нешовић добитници су награде „Љубомир Стојановић” за 2023. годину.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Троје сарадника Института за српски језик САНУ добитници су награде „Љубомир Стојановић” за 2023. годину

Проф. др Виктор Савић учествовао на десетој манифестацији „Трг од ћирилице”

На вечери посвећеној теми „Србуље и србљаци – свештене књиге наше цркве”, у оквиру десете манифестације „Трг од ћирилице” у Херцег Новом, говорио је проф. др Виктор Савић, заједно с доц. др Николом Лукићем и др Миленом Мартиновић, 19. августа 2023. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Проф. др Виктор Савић учествовао на десетој манифестацији „Трг од ћирилице”

Сарадници Института одржали језичке радионице у Тршићу

Сарадници Института за српски језик САНУ Олга Сабо и Слободан Новокмет одржали су језичке радионице на „Курсу за усавршавање лектора и преводилаца српског језика” који се од 23. до 31. августа 2023. одвијао у Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института одржали језичке радионице у Тршићу

Институт за српски језик САНУ на XIX конгресу Савеза славистичких друштава Србије

На Филолошком факултету у Београду од 23. до 25. августа 2023. одржан је XIX конгрес Савеза славистичких друштава Србије, на коме су учествовали и сарадници Института за српски језик САНУ.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Институт за српски језик САНУ на XIX конгресу Савеза славистичких друштава Србије

Дани српскога духовног преображења у Деспотовцу

У оквиру манифестације Дани српскога духовног преображења, која се 31. пут ове године од 19. до 28. августа одвија у Деспотовцу и манастиру Манасији, одржан је у суботу и недељу, 19. и 20. августа, научни скуп Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности XIV у Народној библиотеци „Ресавска школа”.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Дани српскога духовног преображења у Деспотовцу

Завршен пети Лингвистички семинар „Жаргонизми, фразеологизми и дијалектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика” 

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу успешно је завршен пети Лингвистички семинар Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика. Семинар је реализован у периоду 17–29. јула 2023, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Posted in Актуелности, Новости | Tagged , , | Comments Off on Завршен пети Лингвистички семинар „Жаргонизми, фразеологизми и дијалектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика” 

Јубилеј Института за македонски језик „Крсте Мисирков” у Скопљу и VIII међународна научна конференција Крсте Мисирков и македонски језик – извор за научна истраживања

Институт за македонски језик „Крсте Мисирков” при Универзитету „Св. Кирил и Методиј” у Скопљу  обележио је 70 година свога постојања и рада и 120 година од објављивања књиге Крсте П. Мисиркова За македонцките работи манифестацијом „Отворени денови на Институтот”,  која је трајала од 26. до 30. јуна 2023. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Јубилеј Института за македонски језик „Крсте Мисирков” у Скопљу и VIII међународна научна конференција Крсте Мисирков и македонски језик – извор за научна истраживања

Лингвистички семинар „Жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика”

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу започео је 17. јула пети по реду Лингвистички семинар Жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Лингвистички семинар „Жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика”

Четврта интеркатедарска србистичка конференција под називом „Границе српске књижевности”

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу 23. и 24. јуна 2023. одржана је Четврта интеркатедарска србистичка конференција под називом „Границе српске књижевности”.

Posted in Актуелности, Новости | Tagged , , , | Comments Off on Четврта интеркатедарска србистичка конференција под називом „Границе српске књижевности”

Сарадници Института за српски језик на научном скупу „Проблеми концептуализације стварности и моделовања језичке слике света” у Северодвинску

Сараднице Института за српски језик САНУ, Ивана Лазић Коњик и Тања Милосављевић, учествовале су 6. јуна 2023. године у раду ХI Међународне научне конференције Проблеми концептуализације стварности и моделовања језичке слике света (ХI Международная научная конференция Проблемы концептуализации действительности и моделирования языковой картины мира).

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института за српски језик на научном скупу „Проблеми концептуализације стварности и моделовања језичке слике света” у Северодвинску

Сарадници Института на међународном научном скупу „Свети Сава и Доментијан”

У Нишу и манастиру Студеници одржан је међународни научни скуп „Свети Сава и Доментијан”, у организацији Центра за црквене студије, Универзитета у Нишу и Центра за византијско-словенске студије, 26–28. маја 2023. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института на међународном научном скупу „Свети Сава и Доментијан”