Манифестација „У ритму дијалекта“ Лесковачког културног центра

На позив Лесковачког културног центра, директор Института др Софија Милорадовић и сарадник Дијалектолошког одсека др Јована Бојовић Јоксимовић присуствовале су манифестацији „У ритму дијалекта“, одржаној 25. маја 2024. године у просторијама овога центра у Лесковцу.

Лесковачки културни центар је марта 2024. године расписао Конкурс за најлепшу песму на дијалекту, на који се пријавило 60 аутора из Србије и дијаспоре, а селектор Дејан Ђорђевић, професор српског језика, песник и књижевни критичар, прегледао је све радове и донео одлуку о томе које ће песме бити заступљене да у зборнику везаном за ову манифестацију. Лесковачкој публици представило се 14 аутора, а трочлани жири у саставу: проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ (председник), Власта Ценић, песник, и Иван Јанковић, глумац лесковачког Народног позоришта, једногласно је донео одлуку да награда ,,Драганово перо“ у 2024. години припадне Горану Петровићу из Сокобање за песму Моје сељанке. Специјална признања припала су Невени Терзић из Жупе и Јелени Сарић Цветковић из Власотинца, а Бехара Максути из Горе (Косово и Метохија) награђена је издањима Института за српски језик САНУ. Награду публике добила је Јелена Петковић из Пирота.

Музички део програма обухватио је певање традиционалних песама у извођењу Ане Алексић и Јовице Алексића, уз пратњу на хармоници Владимира Младеновића. Такође, у овом делу програма учествовала је и вокална група „Либеро“ из Лесковца. Манифестација „У ритму дијалекта“ доприноси очувању и неговању разноликости дијалеката српског језика, подстицању стварања поезије на дијалекту, а такође указује и на значај чувања језичког блага. Покровитељи манифестације су Министарство културе Републике Србије и Град Лесковац. За одличну организацију ове манифестације заслужан је тим Центра предвођен директором Сањом Цонић и уредником књижевно-издавачког програма Аном Злопорубовић.