Сарадници Института Слободан Новокмет и Миљана Чопа одржали предавања поводом Међународног дана матерњег језика

Неколико просветних и културних институција у Србији организовало је предавања поводом Међународног дана матерњег језика која су одржали сарадници нашег Института.

Народна библиотека „Душан Матић” из Ћуприје је 21. фебруара, на Међународни дан матерњег језика, у сарадњи с ученицима и професорима Гимназије, организовала предавање мср Миљане Чопа, истраживача сарадника на Дијалектолошком одсеку Института за српски језик САНУ. Предавање под називом Говор Ћуприје: језичке димензије и друштвени контекст одржано је у Косој сали Гимназије у Ћуприји. 

Мср Миљана Чопа

Истог дана, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева организовала је предавање Српски језик на интернету, које је одржао виши научни сарадник Института за српски језик САНУ др Слободан Новокмет. Предавање је било прилика и да библиотекар Института за српски језик САНУ др Владимир Живановић уручи краљевачкој библиотеци издања Института и да се договоре будуће размене књига и сарадње.

Др Слободан Новокмет
Др Владимир Живановић и Катарина Јаблановић из краљевачке библиотеке

У петак, 23. фебруара, такође у оквиру обележавања исте манифестације, др Слободан Новокмет одржао је предавање и у Библиотеци „Радоје Домановић” у Великој Плани под називом Животиње у српској фразеологији.