Уручење Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе   

Дана 18. новембра 2023. године свечано је уручена Повеља Матице српске Институту за српски језик САНУ за укупни допринос изучавању српског језика и неговању српске језичке културе и ћириличког писма.

У име Института, Повељу је примила проф. др Софија Милорадовић, директор Института, изговоривши потом кратку Реч захвалности (у прилогу). Свечаности је присуствовао и знатан број колега из Института.   

Повеља Матице српске уручена је и Одбору за стандардизацију српскога језика за укупни допринос стандардизацији српског језика и неговању српске језичке културе и ћириличког писма, Међународној летњој школи српскога језика, културе и историје и Центру за српски језик као страни за промовисање и популаризацију српског језика ван граница Републике Србије, проф. др Срету Танасићу за вишедеценијски рад на пољу стандардизације српског језика, неговања српског језика и ћириличког писма, постхумно академику Миловану Данојлићу за неговање српског језика и његових изражајних могућности и постхумно Рајку Петрову Ногу за неговање српског језика и његових изражајних могућности.

О награђенима су говорили чланови Жирија: проф. др Рада Стијовић, проф. др Мато Пижурица, проф. др Исидора Бјелаковић, проф. др Вељко Брборић (који је свој текст послао) и проф. др Драган Станић.

у прилогу:

Говор проф. др Софије Милорадовић на додели Повеље Матице српске

Разговор проф. др Софије Милорадовић са Јасном Куртеш Плављанин за Радио-телевизију Војводина о Повељи Матице српске