30. Дани српскога духовног преображења и Захвалница Институту за српски језик САНУ

Културно-научна манифестација Дани српскога духовног преображења одржава се у срцу Ресаве – у Деспотовцу почев од 1993. године.

Заслужни за њено заснивање и дуго и успешно трајање, за бројна дешавања која су јој служила на част и улепшала њен лик, јесу многи еминентни научници и уметници, но посебно треба поменути академике Мирослава Пантића, Павла Ивића и Драгослава Михаиловића, као и академика Злату Бојовић, потом проф. др Светозара Стијовића, мр Бранислава Брборића и, више од деценију заслужну, на месту председника Програмског савета, проф. др Гордану Јовановић, која је наставила делатност академика Пантића окупљајући научнике у својој Ресави.

Научни скуп, који се од почетка одржавао у оквиру ове манифестације, од 2010. године  профилисао се као медијевистички и зборник је стога понео наслов Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности. До сада је изашло дванаест зборника са овом темом, а ове године одржан је тринаести научни скуп, који је окупио не само медијевисте у правом смислу тога термина него и све оне истраживаче који се на било који начин у својим студијама дотичу средњега века.

30. Дани српскога духовног преображења одржавају се традиционално и ове године  у Деспотовцу – Манасији у периоду од 19. до 28. августа.  Свечано отварање манифестације отпочело је 19. августа у 20.00 часова у Порти манастира Манасије и увеличао га је хор Храма Светог Ђорђа на Чукарици. Манифестацију је пригодним говором, подсећајући присутне на њене богате резултате произашле из високо постављених и одржаваних вредности, отворила академик Злата Бојовић.

Поводом јубилеја – три деценије, Програмски савет манифестације доделио је осам повеља за њено оснивање и неговање, као и за дугогодишњи допринос њеном успешном организовању: академику Драгославу Михаиловићу, академику Злати Бојовић, проф. др Ради Стијовић, проф. др Мирку Милетићу, проф. Слободану Штетићу, др Марини Спасојевић, Горану Милојковићу и, постхумно, др Милану Шикањи. Додељене су и две захвалнице за дугогодишњи допринос успешном организовању Дана српскога духовног преображења – манастиру Манасија и Институту за српски језик САНУ. Повеље и захвалнице уручио је председник Општине Деспотовац и заменик председника Програмског савета манифестације Никола Николић у оквиру свечаног отварања манифестације. Током свечаног отварања прочитано је и писмо којим се присутнима обратила проф. др Гордана Јовановић, председник Програмског савета, која није била у могућности да присуствује манифестацији.

Захвалницу додељену Институту за српски језик САНУ примила је проф. др Софија Милорадовић, директор Института, и изговорила кратак текст захвалности у име свих лауреата.

Овде дајемо и мало подсећање: Научно веће Института је 2016. године одлучило да позитивно одговори на молбу проф. др Гордане Јовановић, главног уредника Редакције и председника Програмског савета Дана српскога духовног преображења, те да Редакцији зборника са научног скупа који се одржава у Деспотовцу пружи подршку укључивањем Института као суиздавача у издавању овога зборника, ценећи реноме и традицију датога скупа, као и висок квалитет зборника научних радова у коме су се, тада већ две деценије, објављивали радови изложени као реферати на овоме скупу. Главни уредник Зборника је проф. др Гордана Јовановић, а члан Редакције зборника у име Института је др Виктор Савић.

Традиционално, у Народној библиотеци „Ресавска школа“ у Деспотовцу одржан је Научни скуп Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности XIII, и то у три сесије – две које су одржане 20. августа и једна која је одржана 21. августа. Учесници су били византолози, историчари, историчари књижевности, лингвисти и историчари уметности – са укупно 15 пријављених реферата. Институт су на научном скупу представљали др Марина Спасојевић, са темом Средњи век у роману Приврженост Драга Кекановића: лексички аспект, и др Владан Јовановић, са темом Употреба партиципа као вид архаизације текста у савременом српском језику. Првога дана научног скупа, 20. августа у 17.00 часова, у свечаној сали Библиотеке  представљени су и зборници са три научна скупа, одржана 2018, 2019. и 2021. године (2020. скуп није одржан због пандемије) – Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности X, ХI и ХII. Зборнике су представили др Марина Спасојевић и др Станоје Бојанин, групишући радове по областима којима припадају.