Издање ЈП Пошта Србије – Србијамарке поводом јубилеја Института за српски језик САНУ

Пошта Србије је поводом 75 година од оснивања Института за српски језик САНУ издала пригодну поштанску марку и коверту првог дана – поништену поштанску марку на пригодној коверти са жигом на којем је датум када је марка издата.

Радна јединица у оквиру ЈП Пошта Србије у чијој су надлежности филателистичка издања, а то је Србијамарка, на чијем је челу директор др Адам Софронијевић, одазвала се на молбу директора Института и у план за 2022. годину ставила издавање пригодне марке и тзв. коверте првог дана, те прихватила да тим њених стручњака обради материјал који је припремио Институт. За графички дизајн марке и коверте искоришћен је део материјала који је добијен захваљујући помоћи и љубазности колега у Библиографском одељењу Библиотеке САНУ и потом сагласности Академије за коришћење овог материјала. На полеђини коверте налази се, уобичајено, текст са основним информацијама о институцији на српском и енглеском језику. Уметничку реализацију издања Србијамарка поверила је академском графичару Марији Влаховић.

Дана 27. априла 2022. године Пошта Србије – Србијамарка објавила је Пригодно издање са четири марке „Институције Србије”: 160 година статистике у Србији, 150 година Српског лекарског друштва, 75 година Института за српски језик САНУ и 75 година Института за међународну политику и привреду. Објављивањем пригодне марке и коверте држава и њено предузеће Пошта Србије исказују поштовање за рад институције, удружења, знамените личности и сл. чији се јубилеј обележава и представљају својеврстан поклон Поште Србије – Србијамарке.   

Цео програм пригодних поштанских марака и кратак текст о Институту за српски језик САНУ можете видети на адреси ЈП Пошта Србије.