Сарадници Института на јубилеју Народне библиотеке „Ресавска школа“

Свечано обележен златни јубилеј  Народне библиотеке „Ресавска школа“

Народна библиотека „Ресавска школа“, најстарија установа културе у Горњој Ресави, основана одлуком Скупштине општине Деспотовац 1966. године, у четвртак, 8. децембра, прославила је златни јубилеј – 50 година рада.

            Свечаности одржаној тим поводом у самом здању Библиотеке, саграђеном 1905. године, присуствовали су бројни гости, а међу њима и  Вања Марковић, саветник министра културе и информисања за библиотечко-информациону делатност, др Владан Тријић, заменик управника Народне библиотеке Србије, проф. др  Злата Бојовић, дописни члан САНУ, проф. др Гордана Јовановић, председник Програмског савета Дана српскога духовног преображења, проф. др Десанка Стаматовић, професор у пензији и вишегодишњи управник Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, др Марина Спасојевић, научни сарадник Института за српски језик САНУ и дугогодишњи лектор зборника  радова са научног скупа у оквиру манифестације Дани српскога духовног преображења, највиши представници локалне самоуправе, библиотекари из Поморавског округа, завичајни писци, сарадници, бројни грађани и корисници услуга Библиотеке.

            Прослава јубилеја, поред пригодних обраћања гостима, како директора Народне библиотеке „Ресавска школа“ Санеле Симић, тако и Владана Тријића, заменика управника Народне библиотеке Србије, подразумевала је и доделу захвалница за успешну сарадњу и допринос у раду ове установе највернијим сарадницима, међу којима је и Институт за српски језик САНУ, чији су руководиоци и сарадници у дугом низу година пружали несебичну подршку и помоћ Библиотеци у одржавању научног скупа у оквиру Дана српскога духовног преображења, као и у припреми зборника са научних скупова, којих Библиотека, као издавач, броји досада  деветнаест. Последњег зборник – из 2016. године – као издавача, поред Библиотеке, има и Институт за српски језик САНУ, што Библиотеци чини посебну част, али и драгоцену помоћ у пословима  припреме и издавања ове публикације.

            У знак посебног вредновања  своје издавачке делатности дуге 43 године, Библиотека је поводом прославе јубилеја издала каталог својих издања, којих је до данас 116, што представља посебну захвалност свим ауторима, посебно завичајним, за њихов рад. Управо зборници радова са поменутог научног скупа представљају посебну драгоценост у издавачкој делатности Библиотеке. Представљање каталога пратила је изложба издања, чији је аутор библиотекар Драгана Милутиновић Симић.

            У уметничком делу програма наступио је  гудачки квартет „Корона“ из Ниша, одушевивши многобројне госте, а пријатно дружење пријатеља Библиотеке настављено је уз коктел.

Санела Симић