Речник појмова из периода епидемије ковида

Ц

цитокинска олуја интензивна имунолошка реакција организма (названа према протеинима цитокинима, који регулишу јачину и смер имунолошке реакције) која изазива самоуништавање сопствених здравих ћелија услед снажног деловања имунолошког система.

Лек се већ користи да смањи упале код различитих других стања, а изгледа да помаже да се ублажи део штете која може настати када се имуни систем преоптерети док покушава да се одбрани од корона вируса. Та прекомерна реакција тела назива се „цитокинска олуја” и може бити смртоносна (bbc.com, 16. 6. 2020); Према резултатима истраживања, главни узрок смрти ковид-19 болесника су крвни угрушци, претерани одговор имунолошког система и такозвана „цитокинска олуја”, која заузврат може покренути акутни респираторни дистрес синдром или АРДС (politika.rs, 29. 11. 2020); „Деца су долазила са високим температурама, малаксалошћу, главобољом, кашљем, дигестивним сметњама, лабораторијским налазима који показују да постоје мултисистемски инфламаторни процеси, такозвана цитокинска олуја”, наводи Остојићева, јавља Бета (politika.rs, 8. 8. 2020).

црна лествица лествица држава (градова итд.) по броју заражених коронавирусом.

KORONA BILANS PO GRADOVIMA: Ne smiruje se situacija u Beogradu, grad na jugu Srbije se ubrzano penje na crnoj lestvici (srbijadanas.com, 9. 11. 2020).