Речник појмова из периода епидемије ковида

Н

настава на даљину настава током које се ученици и учитељи не налазе у истом физичком простору, него се настава изводи на интернету (онлајн настава) или телевизији.

Од почетка реализације наставе на даљину, богатству дигиталних садржаја на потралу доприносе наставници опште-образовних предмета запослени у основним и средњим школама. Они, волонтерски, израђују тестове, које, затим, група наставника који поседују одговарајуће дигиталне компетенције, такође волонтерски, поставља на платформу (mpn.gov.rs, 6. 5. 2020); Nastava na daljinu, u smislu ovog pravilnika, jeste poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada kojim učenici stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje na način koji obezbeđuje ostvarivanje propisanih ciljeva, ishoda i standarda postignuća, tako što jedan deo propisanog plana i programa nastave i učenja usvajaju putem nastave koju ustanova osnovnog obrazovanja i vaspitanja organizuje koristeći savremene informaciono-komunikacione tehnologije za učenje, i to u situacijama u kojima učenik nije u mogućnosti da pohađa redovnu nastavu, neposredno u prostoru škole (paragraf.rs, 1. 9. 2020); Veoma je pohvalno da su nastavnici, uprkos veoma kratkom roku i gotovo nemogućim uslovima rada, organizovali nastavu na daljinu i ohrabrili se da predaju pred kamerama (danas.rs, 12. 4. 2020); Иако је непосредна настава најбољи облик наставе, а настава на даљину добра допуна класичне наставе, школски систем у Србији ипак функционише, оценила је гостујући у Јутарњем програму Миленија Симић Миладиновић, новинарка Политике, која прати просвету (rts.rs, 1. 12. 2020).

нова нормалност скуп промењених друштвених правила која подразумевају друкчије свакодневно понашање у заједници као последицу пандемије коронавируса.

U radu kod kuće nezgodno je to što se pauze i kraj radnog vremena odvijaju na istom mestu i svaki dan iste ljude viđate i češće nego što biste hteli. No, to je nova normalnost, na koju se treba navići jer teško da ćemo uskoro opet bezbrižno disati jedni drugima u face i grliti se kao da sutra ne postoji (pcpress.rs, 12. 9. 2020); Početak nove sezone u Premijer ligi doneo je novu ’normalnost’, utakmice bez navijača, ali je zato iz kola u kolo broj golova sve veći (sportklub.rs, 6. 10. 2020); Sedam presuda iz „nove normalnosti” / Rad od kuće, zabrane kretanja, kašnjenje sa kirijom… život u doba korone zahteva snalaženje, a nemački sudovi se trude da unesu red (dw.com, 20. 7. 2020); Koliko teško nam pada zabrana grljenja i ljubljenja sa bliskim osobama, šta je to „nova normalnost” i da li je privremena, ili će postati novi način ponašanja ljudi u celom svetu? (asp.edu.rs, 28. 5. 2020); Online selekcija postaje nova normalnost zbog brojnih prednosti za poslovanje, poput smanjenja troškova, promene generacija i poboljšanja kvaliteta (rs.asystems.as).


нулти пацијент особа која је на неком подручју прва идентификована као заражена; првозаражени; индексни случај.

Poznat i kao indeksni slučaj, nulti pacijent izraz je kojim se opisuje prvi čovek zaražen virusnom ili bakterijskom bolešću u nekoj epidemiji (bbc.com, 25. 2. 2020); Nulti pacijent registrovan je, kako je napisao „China Morning Post” 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei (rs.n1info.com, 17.11. 2020); On, međutim, napominje da je prerano da se tvrdi da je pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan na Kovid-19 francuski „nulti pacijent”. Otkrivanje prvog zaraženog, inače, ključno je za razumevanje načina na koji se virus širi, podseća agencija (rtv.rs, 4. 5. 2020); Nulti pacijent u Republici Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19,otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak (krusevac.link, 29. 3. 2020).