Лингвистички семинар „Жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика”

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу започео је 17. јула пети по реду Лингвистички семинар Жаргонизми, фразеологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.

Семинар ове године похађа 47 ученика гимназија и средњих стручних школа из градова широм Србије (Бела Црква, Београд, Жагубица, Књажевац, Косовска Митровица, Крушевац, Нови Сад, Ниш, Панчево, Рума, Смедерево, Сомбор, Сремски Карловци, Суботица, Ужице, Шабац) и Републике Српске (Приједор, Требиње).

Семинар се одвија паралелно у оквиру четири радионице, којима руководе сарадници Института за српски језик САНУ: др Јована Јовановићдр Вања Миљковићмср Миљана Чопа, мср Јанко Ивановић, мср Милица Рабреновић и мср Ленка Бајчетић, а координатор семинара је др Јована Јовановић. Као и ранијих година, током трајања семинара у НОКЦ „Вук Караџић” одржаваће се и свакодневна предавања, како сарадника Института тако и гостујућих предавача, а теме реферата тицаће се актуелних питања савремене лингвистике и уједно ће допринети могућности да се полазници курсева оспособе за самостална језичка истраживања, те писање првих научних радова из области србистике.