Студенти Филозофског факултета Универзитета у Марибору у посети Институту за српски језик САНУ

У четвртак, 11. маја 2023. године, Институт за српски језик САНУ угостио је у библиотеци Института (Ђуре Јакшићабр. 9) студенте свих одељења Филозофског факултета Универзитета у Марибору који у оквиру основних студија похађају наставу из изборног предмета Лекторат српског језика на Одељењу за словенске језике и књижевност.

Групу студенaта предводио је др Гјоко Николовски, ванредни професор словеначког језика и јужнословенских језика Одељења за словенске језике и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Марибору и заменик начелника овог одељења.

Госте су дочекали др Неђо Јошић, заменик директора Института и руководилац Одсека за лингвистичка истраживања савременог српског језика и израду Речника САНУ, и др Марина Спасојевић, виши научни сарадник овога одсека. Др Неђо Јошић најпре је упутио студентима поздравну реч, а потом је др Марина Спасојевић упознала студенте с научним делатностима Института, његових одсека и његових истраживача. Након излагања др Марине Спасојевић, др Неђо Јошић се посебно осврнуо на време оснивања овог академијског пројекта, на речничку грађу, начин рада и фазе у изради Речника САНУ, обим досадашњих штампаних томова и перспективу даље израде Речника. Студенти су показали живо занимање за институтске пројекте и наш научни рад. Они су имали прилику да разговарају и са др Владимиром Живановићем, библиотекаром Института за српски језик САНУ. Библиотекар је говорио о самом настанку библиотеке изневши неколико занимљивих и важних детаља о њеном фонду. У разговору са њим посебно су учествовали студенти нелингвистичких група Филозофског факултета у Марибору, показујући посебно интересовање за фонд старих и ретких књига. Студенти су (сами бирајући) примили као дар нека институтска издања.

На самом крају дружења са нашим гостима закључено је да би укључивање оваквих и сличних посета у програме студијских боравака било студената било универзитетских професора и научних сарадника с једне и са друге стране, било од велике узајамне користи, која би могла да резултира бољим повезивањем, широм и значајнијом сарадњом двеју међународно референтних установа у области образовања, науке и културе.