Гостовање проф. др Софије Милорадовић у радио-емисији „Моја књига”

У емисији „Моја књига” на Радио Београду 1 гост је била проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик Српске академије наука и уметности.

Она је говорила о роману „Петријин венац” Драгослава Михаиловића. О овом роману Слободан Селенић је записао следеће: „Драгослав Михаиловић кроз уста и душу раднице и мученице Петрије Ђорђевић, главне јунакиње, прича о лепоти и муци човековој на земљи, али тако испричаној и с таквим језичким амалгамом изведеној, да јој нема премца у новијој српској прози.”

Своје читалачко искуство везано за ово дело Владета Јеротић сажео је овако: „Када сам завршио читање романа Драгослава Михаиловића ’Петријин венац’, десило ми се нешто што ми се дешавало само изузетно у прошлости – пожелео сам да постанем бољи, човечнији и племенитији…”

Софија Милорадовић говорила је о томе зашто воли „Петријин венац”, дело које је открила још у средњој школи. Она се романом годинама бавила као научник, дијалектолог, осветљавајући његове језичке одлике, али му се стално враћала и као заљубљеник. Управо у есеју Владете Јеротића, посвећеном „Петријином венцу”, наша саговорница пронашла је реч која, по њој, најбоље именује главну одлику овог романа Драгослава Михаиловића, а то је – душевност.

Послушајте целу емисију овде:

Или на следећом ЛИНКУ.