Научни скуп Јавни говор Ниша у условима пандемије ковид-19

У организацији Огранка САНУ у Нишу одржан је 18. новембра 2021. године научни скуп под називом Јавни говор Ниша у условима пандемије ковид-19.

Овај скуп представља резултат рада на пројекту Огранка САНУ у Нишу „Говорни и стандардни језик јавне комуникације у Нишу“, чији је координатор – дописни члан САНУ Љубинко Раденковић, а руководилац – др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу. Скуп је из епидемиолошких разлога имао облик видео-конференције, која је реализована из Мултимедијалне сале Универзитета у Нишу.

Поздравну реч на отварању скупа дао је дописни члан САНУ Љубинко Раденковић, након чега се учесницима обратила и проф. др Марина Јањић. Прво пленарно предавање одржала је проф. др Софија Милорадовић, на тему Речници термина везаних за епидемију ковида – сведочанство злог времена, представивши по један руски и немачки глосар појмова из доба ковида. Друго излагање у пленуму имале су проф. др Марина Николић и др Светлана Слијепчевић Бјеливук, које су представиле електронски Речник појмова из периода епидемије ковида, пројекат Одсека за стандардни језик Института за српски језик САНУ. За пленум је као први излагач био планиран др Срето Танасић, с темом О актуелним питањима српског језика, али је то излагање из оправданих разлога изостало.   

Уследило је излагање реферата у оквиру две сесије, па је тако излагало једанаест учесника (један се планирани учесник није могао укључити из техничких разлога), а излагач из Института за српски језик САНУ била је др Марина Спасојевић, с темом Глаголи у српском језику у доба короне. На затварању скупа учесницима су се обратиле проф. др Марина Јањић, као руководилац Пројекта, и проф. др Софија Милорадовић, као директор Института за српски језик САНУ, истакавши значај и актуелност теме и укључивање српске научне заједнице у токове светских научних збивања. Предложено је да заједничку публикацију на тему скупа припреме пројектни тим Огранка САНУ у Нишу и Институт за српски језик САНУ, будући да је Научно веће Института прихватило сарадњу с тимом који ради на пројекту „Говорни и стандардни језик јавне комуникације у Нишу“, при нишком Огранку САНУ.

Више информација о скупу потражите на страни Огранка САНУ у Нишу.