Сарадници Института на скупу „Лексикографски сусрети”

Први међународни научни скуп „Лексикографски сусрети” с темом Модерни речници у функцији просечнога корисника: стари проблеми, савремени правци и нови изазови одржан је на Филолошком факултету Универзитета у Београду од 27. до 29. маја 2024. године.

На скупу су учествовали и сарадници Института за српски језик САНУ др Ненад Ивановић, који је у коауторству са Татјаном Ружин Ивановић представио рад под називом Конципирање речника ’културног превода’ са српским као циљним језиком: методолошки изазови (на материјалу из превода Књиге о џунгли Николе Цвијановића, 1924), и др Јована Јовановић, која је излагала реферат под називом Речник лингвистичких термина и Појмовник српских лингвистичких термина – иновације у српској терминографији.

У оквиру ове конференције хибридно је 27. маја одржана и радионица ТЕСЛА – ОБРАДА СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ПОМОЋ У ЛЕКСИКОГРАФСКОМ РАДУ. Радионици су присуствовали и сараднице Института за српски језик САНУ др Александра Марковић, др Бојана Томић, мр Марија Милосављевић Тодоровић и мср Марина Баги. Радионицу су водиле проф др. Ранка Станковић и проф. др Цветана Крстев.