Сарадња са Народном библиотеком Крушевац

На предлог мр Снежане Ненезић, директора Народне библиотеке Крушевац, директор Института проф. др Софија Милорадовић разговарала је 14. марта 2024. године са проф. Зораном Ђурићем, чланом Управног одбора Библиотеке, о могућим видовима сарадње Института за српски језик САНУ и Библиотеке у Крушевцу. Разговору је присуствовао и одређене предлоге за сарадњу дао др Владан Јовановић, научни саветник Института.

Библиотека је заинтересована за одржавање научнопопуларних предавања из области србистике и за одржавање радионица, уз могућност приређивања и тематских изложби за одређене садржаје. Циљна група, пре свега за радионице, били би ученици филолошких одељења Гимназије и ученици Медицинске школе који прате књижевне догађаје, предавања и трибине и учествују на литерарним конкурсима. Радионице би држали млађи сарадници Института, будући да њихове садржаје већ израније имамо осмишљене – и то из оквира делатности свих шест институтских одсека, а спрам могућности у складу са основним институтским обавезама свих сарадника.  

Сматрамо да је популаризација србистике и истраживачких послова у оквиру наше струке од великог значаја, јер ћемо се тек сусрести с последицама недовољне заинтересованости младих за упис на студијске групе из области српског језика и књижевности, а посебно сматрамо важном децентрализацију представљања србистичких послова и делатности Института. Такође, сарадња са Библиотеком у Крушевцу биће прилика и да се тамошње колеге и средњошколци упознају са издавачком делатношћу Института и да добију комплете неких наших издања.