Скуп „Сећање на академика Милку Ивић – делање и научно наслеђе”

Дана 27. новембра 2023. године, у организацији Института за српски језик САНУ и Истраживачког центра за словенско-евроазијске студије Универзитета Хокаидо у Сапору (Јапан), одржан је у онлајн формату научни скуп камерног типа Сећање на академика Милку Ивић – делање и научно наслеђе.

Скуп је реализован у оквиру Уговора о научној сарадњи који је 2022. године потписан између двеју поменутих институција и стога је отпочео следећим речима директора Института др Софије Милорадовић: „Част нам је и задовољство што ову сарадњу започињемо обележавањем јубилеја који се тиче стогодишњице рођења академика Милке Ивић, једнога од најбриљантнијих и најбриткијих умова српске (и не само српске) лингвистике, а с посебним разлогом када је реч о билатерали с јапанским колегама. Ова сарадња је иначе само природни наставак вишегодишњег делања колеге Номаћија на нашој заједничкој славистичкој и србистичкој њиви, његове сарадње с нашим значајним научним и наставно-научним установама, те поштовања које непрекинуто исказује према нашим еминентним и уваженим универзитетским професорима и научницима”.

Скуп се састојао из три секције са по три излагача. Прва је названа „Сећање на академика Милку Ивић и њену сарадњу са иностраним колегама” и у њој су излагали проф. др Вејлз Браун са Универзитета Корнел (САД), проф. Јуми Накађима са Универзитета Хитоцубаши (Јапан) и проф. др Мотоки Номаћи са Универзитета Хокаидо (Јапан). Професор В. Браун говорио је о похађању предавања професорке Ивић као гостујућег предавача у Америци (тада је и професор Павле Ивић држао предавања из дијалектологије и историје језика), професор Ј. Накађима изнела је своја сећања на студентске дане на новосадском Филозофском факултету, а професор М. Номаћи представио је неке занимљиве детаље из времена када је професорка Ивић држала предавања у Јапану. У оквиру друге секције, назване „Научна делатност академика Милке Ивић везана за Институт за српски језик САНУ”, говорили су проф. др Софија Милорадовић, проф. др Срето Танасић, академик АНУРС, и проф. др Рада Стијовић. Проф. С. Милорадовић говорила је о публикацијама посвећеним професорки Ивић, проф. С. Танасић – о уређивању Јужнословенског филолога од стране професорке Ивић, а проф. Р. Стијовић је представила допринос професорке Ивић изради Речника САНУ – на путу од обрађивача до рецензента. У трећој секцији, под називом „Импликација научних тема академика Милке Ивић у савременој лингвистици”, излагали су проф. др Миливој Алановић са Универзитета у Новом Саду, доц. др Канаме Окано са Универзитета за стране језике у Кобеу (Јапан) и др Александра Марковић из Института за српски језик САНУ. Троје излагача из ове секције представило је разноврсне планове научних истраживања професорке Ивић, па тако њена разматрања просте реченице, рода и броја, те падежног система и обавезне детерминације.             

Скуп је пратило 40 колега из Србије, Јапана, Русије, Пољске, Чешке, Финске и Македоније.

На крају скупа, у име организатора, учесницима и слушаоцима захвалили су се директори обеју институција и најавили публиковање излагања са вредним фотографијама у прилогу.