Књижевно вече Српског академског удружења из Швајцарске о призренско-тимочким говорима и обредно-обичајној пракси у Сиринићкој жупи

Дана 3. децембра 2023. године, путем платформе ZOOM, одржано је виртуелно путовање кроз призренско-тимочке народне говоре и кроз обредно-обичајну праксу Сиринићке жупе – књижевно вече Тој ти викам, које је организовало Српско академско удружење у Швајцарској у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност „Старо Косово”.

На почетку вечери је о значају дијалеката, о српским дијалектима и миграцијама које су их формирале говорила проф. др Софија Милорадовић. Затим је о најважнијим особинама призренско-тимочке дијалекатске области говорила Душанка Илић, професор српског језика у Штрпцу, чије су колегинице прочитале неке од прича на дијалекту учесника ђачког конкурса Тој ти викам и упознале слушаоце са основним сегментима и значајем лазаричког обреда – веома архаичног и са низом особених црта управо на падинама Шаре, а две ученице основношколског узраста из Горње Битиње извеле су неколико лазаричких песама.