Сарадници Института за српски језик САНУ на отварању конкурса за избор речи године

Филолошко друштво „Речиˮ и лингвистички часопис „Новоречјеˮ организовали су у среду 20. септембра у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковићˮ у Београду конференцију за медије поводом отварања конкурса за избор речи године.

У оквиру ове лингвистичке и, шире, друштвено-културне манифестације планиран је избор речи године у три категорије, а то су реч годиненова реч године и лажиреч године.

Након поздравне речи управника Универзитетске библиотеке, проф. др Александра Јеркова, говорила је најпре проф. др Рајна Драгићевић, са Катедре за српски језик Филолошког факултета, указујући на значај проучавања великог броја нових речи које улазе у српски језик из угла савремене лексикологије и дериватологије. Затим је главни уредник „Новоречјаˮ, проф. др Дејан Ајдачић, говорио о самом избору за речи године у србистици, о категоријама речи које ће се бирати, као и о томе како се међу српским лингвистима родила идеја о покретању и институционализацији овог конкурса. 

У овој манифестацији учествују и сарадници Института за српски језик САНУ, чланови уредништва часописа „Новоречјеˮ, те оснивачи Филолошког друштва „Речиˮ и самог конкурса за избор речи године – др Ивана Лазић Коњик, др Слободан Новокмет, др Јована Јовановић и др Ђорђе Оташевић.

О трима категоријама у оквиру којих ће се бирати речи године у српском језику, као и о разлозима такве концепције конкурса, тачније о језичким и ванјезичким критеријумима који условљавају уплив и творбу нових лексема, те актуализацију постојећих речи у лексикону српског језика (у одређеном друштвено-политичком и културном контексту) говориле су Ивана Лазић Коњик и Јована Јовановић. Слободан Новокмет осврнуо се на традицију оваквих избора у светским језицима, указујући посебно на утицај лексема које побеђују на конкурсима за реч године у енглеском језику и врло брзо постају уобичајени нови англицизми у лексичком систему српског језика.

Конкурс за избор речи године подржало је и Удружење „Изражајностˮ, чији је представник Слободан Роксандић указао на важност медијског представљања конкурса, говорећи о речима из перспективе некога ко већ годинама учествује у радионицама за младе посвећеним неговању језичке културе. 

Предлагање речи године у трима категоријама и гласање за победничке лексеме трајаће до средине децембра, на сајту Филолошког друштва речи „Речиˮ, односно на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

линк ка сајту Филолошког друштва речи „Речиˮ

линк ка профилу на Инстаграму Избора за реч године

линк ка профилу на Фејсбуку Избора за реч године