Јубилеј Института за македонски језик „Крсте Мисирков” у Скопљу и VIII међународна научна конференција Крсте Мисирков и македонски језик – извор за научна истраживања

Институт за македонски језик „Крсте Мисирков” при Универзитету „Св. Кирил и Методиј” у Скопљу  обележио је 70 година свога постојања и рада и 120 година од објављивања књиге Крсте П. Мисиркова За македонцките работи манифестацијом „Отворени денови на Институтот”,  која је трајала од 26. до 30. јуна 2023. године.

Након првог дана, у коме је свечано отворена ова манифестација,  другог дана је представљен рад Института-јубилара и рад неколико института из региона. Институту за српски језик САНУ указана је част да се представи први, тако да је директор Института проф. др Софија Милорадовић (у видео-обраћању) дала основне податке о оснивању Института, раду његових садашњих одсека и издавачкој делатности, уз презентацију која је била припремљена да прати излагање.

Трећег и четвртог дана обележавања јубилеја одржан је међународни научни скуп уз присуство више од стотину излагача из десетак земаља. На отварању скупа обратио се председник Републике Северне Македоније Стево Пендаровски. Првог дана скупа, 28. јуна, свој реферат о деривационом потенцијалу глагола турског порекла у српском и македонском језику изложили су виши научни сарадници нашег Института др Марија Ђинђић и др Марина Спасојевић.

Последњег дана скупа одржано је и заседање Комисије за фонетику и фонологију Међународног комитета слависта у Струмици. Учесници скупа су, после плодотворног научног рада, посетили Водочки манастир, као и Смоларски водопад.