Посета колега из Института за славистику Јана Станислава, Братислава

Институт су 22. и 23. децембра 2022. године посетили проф. др Петер Жењух и др Марина Хрибова, колеге из Института за славистику Јана Станислава у Братислави.

Том приликом сумирани су резултати управо окончаног пројекта Словачко-српски језички односи у контексту истраживања духовне и материјалне културе и етничких веза, у оквиру Mobility програма, по споразуму Српске академије наука и уметности и Словачке академије наука и уметности. Руководилац пројектног тима са српске стране је проф. др Драгана  Радовановић, виши научни сарадник Института.

Потом је разговарано о могућем прикључењу српске стране трилатералном пројекту, скупа са Словачком и Бугарском, у оквиру Дунавске стратегије 2022: Axiological Aspects of the Language and Culture in the Context of the Cyril and Methodiusʼ Legacy, на коме би с наше стране учествовали проф. др Д. Радовановић (руководилац), др Наташа Миланов и др Жељко Степановић. На основу сагласности Научног већа, директор Института потписао је предлог пројекта, који је потребно да одобре ресорна министарства свих трију држава да би се могло отпочети с његовом реализацијом у 2023. години.  

Дана 23. децембра, у просторијама Института за српски језик САНУ, одржана је промоција публикације Interdisciplinárny výskum prameňov o jazyku a duchovnej kultúre. Slovensko-slovanské súvislosti, чији су уредници др Светлана Шашерина, проф. др Петер Жењух и др Марина Хрибова, а коју су 2022. године  објавили Институт за славистику Јана Станислава и Словачки славистички комитет из Братиславе.

Др Марина Хрибова, проф. др Софија Милорадовић, проф. др Петер Жењух и проф. др Драгана Радовановић