VII међународна научна конференција „Македонскиот јазик – извор на научни истражувања” и Дан српског језика у Републици Северној Македонији

У периоду од 19. до 20. октобра 2022. године, у организацији Института за македонски језик „Крсте Мисирков” у Скопљу, одржана је VII међународна научна конференција „Македонскиот јазик – извор на научни истражувања”.

Другог дана конференције, коауторско излагање са Ником Павлетић из Словеније (Универзитет у Копру) имала је мср Миљана Чопа, сарадник Института, на тему Jezikovna anksioznost pri makedonskih govorcih pri učenju slovenščine kot tujega jezika.  

  

мср Миљана Чопа

У оквиру активности Отворени денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков” – Скопје, Дан српског језика у Северној Македонији одржан је 21. октобра 2022. године у Дојрану, у хотелу Истатов. Присутним сарадницима Института обратили су се: Дарко Качаков, руководилац правне службе Општине Дојран, у име градоначелника Дојрана, проф. др Елена Јованова-Грујовска, директор Института за македонски језик „Крсте Мисирков”, њена екселенција Невена Јовановић, амбасадор Републике Србије у Северној Македонији, проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ, госпођа Розита Благојевић, директор Управе за развој и унапређивање образовања на језицима припадника мањинских заједница.   

Дарко Качаков, руководилац правне службе Општине Дојран, проф. др Елена Јованова-Грујовска, директор Института за македонски језик „Крсте Мисирков”, проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ, Розита Благојевић, директор Управе за развој и унапређивање образовања на језицима припадника мањинских заједница

   

Директори двају института потписали су споразум о научној сарадњи. Амбасадор Невена Јовановић, како стоји на сајту Министарства спољних послова Републике Србије, „поручила је да је очување матерњег језика саставни део очувања националног идентитета и указала на значај образовања на српском језику за представнике српске заједнице у Северној Македонији”, при чему је подсетила да се у тој држави српски језик изучава на сва три образовна нивоа – основношколском, средњошколском и високошколском. Такође, „истакла је да данашње потписивање Меморандума о сарадњи Института за македонски језик „Крсте Мисирков” и Института за српски језик при Српској академији наука и уметности додатно продубљује односе наше две земље”.

проф. др Елена Јованова-Грујовска, директор Института за македонски језик „Крсте Мисирков”, њена екселенција Невена Јовановић, амбасадор Републике Србије у Северној Македонији, проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ

Обележавање Дана српског језика улепшали су рецитовањем стихова познатих дечјих песника ученици основне школе  „Страшо Пинџур” из села Јосифово, који уче српски језик као изборни у оквиру предмета Језик и култура Срба, а које је припремила Љубица Тошевска, предметни наставник.