Предавања сарадника Института за српски језик САНУ у Образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу

Сарадници Института за српски језик САНУ учествовали су другу годину заредом у реализацији лингвистичког семинара под називом „Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик”, који се ове године одржао у  Образовно-културном центру „Вук Караџић” у Тршићу, од 29. јула до 10. августа 2019. године, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Као члан Програмског одбора Центра, у Тршићу је полазнике и учеснике првог дана поздравила проф. др Софија Милорадовић, а наредног дана је одржала предавање „Крв у фразеологизмима похрањеним у српским дијалекатским речницима”.

Полазници семинара били су талентовани средњошколци из више градова у Србији, као што су Београд, Нови Сад, Краљево, Сремска Митровица и Ваљево. Семинар је био организован по радионицама које су, као и прошле године, држали сарадници Института: Слободан Новокмет, Бојана Тодић, Вања Миљковић, Весна Ђорђевић, Марина Николић и Миљана Чопа.

Сарадници Института за српски језик САНУ одржали су током трајања семинара и следећа предавања: мср Миљана Чопа „Дијалекти у односу на стандардни језик”, мср Вања Миљковић „Жаргон и језичка ексцентричност”, др Марина Николић „Језичка култура у медијима”, др Слободан Новокмет „Српски језик на интернету”, др Слободан Новокмет, др Весна Ђорђевић и мср Бојана Тодић Санковић „Увод у фразеологију”, др Светлана Слијепчевић Бјеливук „Рекламно-пропагандни жанр у политичком дискурсу”, др Снежана Петровић „Стари речници – нове технологије”, др Весна Ђорђевић и др Марина Николић „Модификација фразеологизама”, док је др Рада Стијовић, са сарадником са Рударско-геолошког факултета Михаилом Шкорићем, одржала предавање и радионицу о анотацији одредница дигитализованих листића под називом „Израда Речника САНУ и дигитализација грађе за Речник”.