Одржан први Србистички диктат

Ове 2024. године је у оквиру обележавања Дана словенске писмености и културе, а као резултат усвојеног Протокола о сарадњи између Руског центра науке и културе у Србији „Руски дом у Београду“ и Института за српски језик САНУ, потписаног 2023. године, одржан први Србистички диктат.

Иначе, идеја о настанку Србистичког диктата поникла је из међународне акције Тотални диктат, која већ више од двадесет година успешно промовише руски језик и културу.

Наиме, полазници курса српског језика, који се реализује у Руском дому у Србији, имали су прилике да провере своје познавање граматике српског језика, али и српске културе, решавајући тестове које су за њих припремили сарадници Института за српски језик САНУ – мср Небојша Ђорђевић са Старословенистичког одсека и мср Јанко Ивановић са Одсека за стандардни језик, у договору са доц. др Екатерином Јакушкином са Московског државног универзитета „М. В. Ломоносов“ у Москви. Тестови су обухватали три нивоа знања – почетни, средњи и напредни ниво, а учесници Србистичког диктатата су, у зависности од својих језичких компетенција и савладаних исхода знања из српског језика као страног и нематерњег, решавали одговарајући тест. Тестирање полазника обављено је у Руском дому у Београду у сарадњи са Јулијом Зорићом, координатором образовног програма Руског дома, и др Јулијом Шапић, која је реализовала курс српског језика у овој институцији. Учесници су показали завидан ниво знања и за то добили симболичне захвалнице за учешће на првом Србистичком диктату. Такође, Србистички диктат је ове године одржан и у Русији и Белорусији, и то у следећим градовима: Москви, Санкт Петербургу, Нижњем Новгороду, Минску, Јекатеринбургу, Ижевску, Иванову, Вороњежу и Шуји.

Можемо сматрати да је ово била једна успешна активност у оквиру споразума о сарадњи наших двеју институција, која ће, надамо се, постати и традиција.