Посета Народној библиотеци Крушевац

У четвртак 4. априла 2024. године директор Института проф. др Софија Милорадовић и др Владан Јовановић посетили су Народну библиотеку у Крушевцу ради разговора о могућностима сарадње ових двеју институција.

Народна библиотека у Крушевцу често окупља различитим поводима професоре српског језика и књижевности и ученике више средњих школа, и на основу искустава проистеклих из те сарадње покренута је иницијатива да сарадници Института периодично држе научнопопуларна предавања и радионице у новоуређеном простору Библиотеке. На тај начин истовремено би се представиле активности свих институтских одсека и мотивисали би се средњошколци виших разреда за избор српског језика као професионалног опредељења.

Директор Библиотеке мр Снежана Ненезић упознала је госте из Института са библиотечким фондом и најзначајнијим активностима, a у разговору о могућим ставкама сарадње које би биле на корист обеју страна учествовао је и проф. Зоран Ђурић, члан Управног одбора Библиотеке. Неке предлоге, као што је и очекивано, дали су доцније и професори присутни на представљању Института за српски језик САНУ.

У Библиотеци је одржано представљање делатности Института и институтских издања у коме су учествовали Софија Милорадовић и Владан Јовановић. Директор Снежана Ненезић позвала је присутне колеге на сарадњу. На крају су четири ученице Медицинске школе приказале резултате мини истраживања које су ученици IV/4 спровели под руководством предметног професора Весне Пешић, а које се тицало употребе нових речи (англицизама, жаргонизама и сл.) у језику омладинске популације у Крушевцу. Похвалне речи о летњем лингвистичком семинару у Тршићу чуле су се од стране проф. Душице Добродолац из Гимназије. Присутни су били и професори српског језика из Средње мешовите школе Крушевац (Гимназија општег типа и Средња уметничка школа), као и из ОШ „Јован Поповић“. Предлог за сакупљање дијалекатске лексике од стране ученика дала је др Биљана Солеша, професор Медицинске школе. Исказана је велика захвалност Институту за публикације које су однете на дар. Нека од издања Библиотеке добили смо као поклон за нашу установу.  

         

Прилог РТВ Крушевац о посети Института библиотеци можете погледати овде: