Промоција нових издања из едиције „Монографије“ Института за српски језик САНУ

Нова издања из едиције „Монографије“ Института за српски језик САНУ представљена су 2. априла 2024. године, у 18 часова, у Малој сали Коларчеве задужбине.

Представљене су три књиге: Збирне именице у савременом српском језику (књ. 35) др Драгане Цвијовић, Глаголи са више префикса у српском језику др Милице Стојановић (књ. 36), и Семантичко-деривациона анализа турцизама у савременом српском језику (књ. 37) др Марије Ђинђић. Промоцију је водио уредник едиције „Монографије“ др Владан Јовановић, који је укратко представио радну биографију свакога од аутора ових наших трију издања. 

О новообјављеним књигама говорили су др Ненад Ивановић (Збирне именице у савременом српском језику), др Марина Спасојевић (Глаголи са више префикса у српском језику) и др Снежана Петровић (Семантичко-деривациона анализа турцизама у савременом српском језику). На крају је сведен преглед значаја истраживања на којима се објављене књиге заснивају дала и др Рајна Драгићевић, професор Филолошког факултета у Београду, из угла некога кога за ауторе везује менторски рад, при чему је похвалила богату издавачку делатност Института и едицију „Монографије“ поменула као најзначајнију лингвистичку едицију у Србији данас.

Мала сала Коларчеве задужбине била је у великој мери испуњена публиком, посебно колегама из Института и са Филолошког факултета, а међу присутнима су била и три директора Института у пензији и два пензионисана руководиоца израде Речника САНУ, као и академик Милосав Тешић, председник Одбора за израду Речника САНУ. Сви присутни су могли да на дар добију представљене публикације.