Ученичка конференција полазника летњих семинара реализованих у НОКЦ „Вук Караџићˮ у Тршићу

У суботу 9. децембра 2023. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду одржана је Ученичка конференција, која је окупила полазнике летњих семинара реализованих у Научно-образовно културном центру „Вук Караџићˮ у Тршићу током јула и августа ове године.

Скуп је свечано отворио председник Програмског одбора, проф. др Милош Ковачевић, а ученике је поздравила и Сања Дулаћ, која у име Министарства просвете учествује у планирању, организацији и реализацији тршићких семинара. Конференцији је присуствовала и проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ и члан Програмског одбора НОКЦ „Вук Караџићˮ.

Због изузетног интересовања ученика и великог броја пријављених реферата, конференција се одвијала у двема сесијама, на којима су средњошколци из Србије и Републике Српске представљали резултате истраживања започетих током летњих радионица у Тршићу. Учесници једне сесије били су полазници лингвистичког курса Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика, те курсева Историја српске културе и Класици српске књижевности, док су на другој сесији своје реферате излагали ученици који су похађали семинаре Фолклористика, Музикологија и Етнологија. Укупно је у обема сесијама презентовано чак 60 истраживања младих србиста из различитих области хуманистике.

Кроз 14 реферата и презентација, своја језичка истраживања и прве кораке у научном раду представило је 30-ак полазника лингвистичког семинара који су од 16. до 29. јула у Тршићу реализовали сарадници Института за српски језик САНУ. Радионицама су руководили др Вања Миљковић (Жаргонизми у когнитивнолингвистичком светлу), др Јована Јовановић и мср Јанко Ивановић (Фразеологија српског језика), мср Миљана Чопа (Дијалекти у односу на стандардни језик), те мср Милица Рабреновић и мср Ленка Бајчетић (Дигитална хуманистика), а координатор семинара била је др Јована Јовановић.

 Менторски рад сарадника Института са полазницима лингвистичког курса настављен је у јесењим месецима након курсева, а презентације на Ученичкој конференцији један су од резултата тога рада. Након изложених реферата, координатори семинара посвећених српском језику, књижевности и култури честитали су свим учесницима, истакавши висок ниво њиховог знања, те владања терминологијом и методологијом истраживања у овим областима.

Млади лингвисти, који своје прве језичке анализе спроводе под менторством сарадника нашег Института, показали су на Ученичкој конференцији посвећеност, озбиљност, таленат и интересовање за науку о језику. Својим инспиративним и заокруженим излагањима доказали су да успешно усвајају научни апарат, те да су оспособљени за самосталан истраживачки рад и представљање резултата својих првих  језичких истраживања. Ученици ће наставити сарадњу са својим менторима, како би остварили крајњи циљ лингвистичког семинара у Тршићу – објављивање научних радова из области лингвистике у зборнику радова Млади и србистика 5.