Институт – добитник Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе

Жири за доделу Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе донео је на седници одржаној 20. марта 2023. године одлуку да је Институт за српски језик САНУ добитник Повеље за 2022. годину – „за укупни допринос изучавању српског језика и неговању српске језичке културе и ћириличког писма“.

Остали добитници су: Одбор за стандардизацију српског језика, Међународна летња школа српског језика, културе и историје и Центар за српски језик као страни (Филозофски факултет у Новом Саду), проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС, академик Милован Данојлић (постхумно), Рајко Петров Ного (постхумно).     

Најстарија књижевна, културна и научна институција у Срба, која нам је Повељу доделила,  одликовала је тиме прегалаштво свих наших претходника и учитеља, као и све оне који сада предано раде на пословима Института, високо вреднујући и наш труд на другим задацима србистике у границама читавог српског језичког простора.

Уз дужну захвалност Матици српској и члановима њенога жирија, уз част и радост које су нашем колективу учињене, напоредо стоји непрекидна одговорност да Институт одржи статус централне научне установе за систематско, свестрано проучавање српског језика на плану и синхроније и дијахроније, те једнога од носилаца стратегије научног развоја у Републици Србији када је реч о идентитетским наукама.