Представљање Института за српски језик САНУ и институтских издања за период 2013–2022. у огранку САНУ у Новом Саду

У Огранку САНУ у Новом Саду, у Свечаној сали зграде Платонеум, представљени су 9. новембра 2022. године Институт за српски језик САНУ и његова (су)издања из последњих десет година.

Ово је била последња у низу активности у оквиру обележавања институтског јубилеја. Претходна представљања институтских издања одржана су у Огранку САНУ у Нишу 31. октобра и у Српској књижевној задрузи 3. новембра ове године.  

Представнике Института примио је пре представљања у своме кабинету председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић. Промоцију Института отворила је академик Јасмина Грковић-Мејџор, потпредседник Огранка. Потом је директор Института проф. др Софија Милорадовић поздравила све присутне, захвалила се домаћинима и изложила у најкрупнијим цртама историјат Института и његових најзначајнијих публикација, рад у оквиру његових садашњих шест одсека, сарадњу Института с бројним научним, наставно-научним и другим установама, те учешће сарадника Института на међународним и домаћим научним пројектима, као и у бројним научним телима и комисијама.

академик Јасмина Грковић-Мејџор

Институтска издања и суиздања публикована у претходних десет година (2013–2022), а груписана у каталошке целине, представило је седам сарадника из шест институтских одсека: др Мирјана Гочанин (представљање Речника САНУ), др Анета Спасојевић, др Јелена Јанковић, мср Драгана Дукић, др Бранкица Марковић, мср Јанко Ивановић и др Ана Шпановић.

У уметничком делу програма наступио је Михаило Славнић, уз пратњу Миће Јанковића на хармоници.

Михаило Славнић, уз пратњу Миће Јанковића

Представљање Института заокружено је кратком захвалницом академика Ј. Грковић-Мејџор и њеном похвалом за начин представљања институтских издања. Огранак САНУ у Новом Саду уприличио је коктел поводом гостовања Института.

Представљање Института у Новом Саду организовала је колегиница Бранкица Марковић из нашег новосадског дела Дијалектолошког одсека, уз помоћ колегинице Биљане Савић, а захвалност за свеукупно руковођење Радном групом дугујемо др Светлани Слијепчевић Бјеливук, која је – уз остало – објединила и уредила све наше презентације. 


Прилог Војвођанског дневника Радио-телевизије Војводине о представљању најновијих издања Института за српски језик САНУ у Огранку САНУ у Новом САДУ 9. новембра 2022. године.