Став Савеза славистичких друштава Србије о Конгресу у Паризу 2023. године

Преносимо вам у целости писмо Савеза славистичких друштава Србије поводом 17. Међународног конгреса слависта у Паризу 2023. године.

Поштовани организатори 17. Међународног конгреса слависта, уважене колеге, драги слависти,

Као председавајући Међународним славистичким комитетом у периоду од 2013. до 2018. године и домаћини 16. Међународног конгреса слависта у Београду са преко 1000 учесника, осећамо посебну одговорност када је реч о одржавању 17. Међу­на­ро­дног конгреса слависта у Паризу.

У овом тешком тренутку по словенске народе и славистику у свету, све активности које се предузимају у склопу припреме Конгреса у Паризу морају имати у виду дугогодишњу традицију постојања и рада Међународног славистичког комитета  и почивати на његовом Статуту.

 На скупштини Савеза славистичких друштава Србије, одржаној 23. марта 2022. године, којој су присуствовали руководиоци свих славистичких институција у Србији, једногласно је формулисан став српских слависта у вези са организацијом 17. Међународног конгреса слависта у Паризу:

  • Изражавамо најдубље жаљење због свих невиних жртава рата у Украјини.
  • Ако организатор процењује да не постоје услови да се 17. Међународни конгрес слависта у Паризу 2023. године одржи (мада предстоји још годину и по дана до његовог планираног отварања), сматрамо да је најбоље да се Конгрес у овом тренутку одложи док се не стекну услови за његово одржавање.
  • Руски и белоруски слависти имају право да, као и остали, учествују према пропозицијама и правилима МКС-а. Сматрамо да не треба уводити било каква ограничења за њихово учешће јер би то био преседан у историји организовања славистичких конгреса. 
  • МКС мора бити отворен за нове форме, методе и облике рада, али свако гласање о реструктурирању и изменама у раду МКС-а у овом тренутку може довести  до развијања нових антагонизама у славистичком покрету. Наше изјашњавање о Конгресу не треба претворити у гласање о постојању МКС-а, његових органа и тела. Одбијамо да се изјашњавамо о било којим другим питањима, осим оних које је организатор уврстио у агенду нашег састанка 2. априла. Питања реструктурирања МКС-а треба оставити за наредни период и решавати на предстојећем Конгресу, како се то у историји славистике увек радило.
  • Сматрамо да би било најбоље да се само изјашњавање председника на­цио­нал­них комитета и комисија МКС-а, које је планирано за 2. април, одложи због узавреле ситуације за неки погоднији термин, најбоље у августу или септембру ове године. Славистички покрет је на раскрсници. Сви имамо одговорност према његовој  прошлости и, још више, будућности.

С  колегијалним поздравима,

Проф. др Рајна Драгићевић

председник Савеза славистичких друштава Србије

Проф. др Бошко Сувајџић представник Савеза славистичких друштава Србије у Међународном славистичком комитету