Пројекат Института за српски језик САНУ „Јавни дискурс у Републици Србији” (Public Discourse in the Republic of Serbia) одобрен за финансирање у склопу Програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије

На коначној ранг-листи пројеката одобрених за финансирање у оквиру Програма ИДЕЈЕ Фонда за науку Републике Србије нашао се и пројекат Института за српски језик САНУ Јавни дискурс у Републици Србији (Public Discourse in the Republic of Serbia – PDRS).  

У марту 2020. године, Фонд за науку РС расписао је Јавни позив за предлагање научноистраживачких пројеката у склопу Програма ИДЕЈЕ. У питању је највећи и најсложенији програм општег типа до сада, на који се током седам месеци трајања конкурса пријавило 9.096 истраживача из 202 научноистраживачке организације, са укупно 917 пројектних тимова. По завршетку административне провере и првог степена евалуације, у ужи круг ушла су 223 предложена пројекта, које су током новембра 2021. године руководиоци усмено представили пред иностраним експертским програмским одбором, а у оквиру четири тематска панела, међу којима је  био и Панел за друштвене и хуманистичке науке. Фонд за науку ће током наредне три године обезбедити финансирање укупно 105 пројеката из 98 научноистраживачких организација, од чега 24 из области друштвено-хуманистичких наука.

На коначној листи одобрених пројеката нашао се и пројекат чији је носилац Институт за српски језик САНУ Јавни дискурс у Републици Србији (Public Discourse in the Republic of Serbia – PDRS, бр. 7750183). Чланови пројекта са Института за српски језик САНУ су: др Весна Ђорђевић (руководилац), проф. др Софија Милорадовић, проф. др Марина Николић, др Светлана Слијепчевић Бјеливук, др Слободан Новокмет, др Ђорђе Оташевић и мср Миљана Чопа. На њему ће такође учествовати сарадници из партнерских научноистраживачких организација: проф. др Радослава Трнавац са Филолошког факултета Универзитета у Београду и доц. др Тања Танасковић са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Коначна листа одобрених пројеката у склопу Програма ИДЕЈЕ:

http://fondzanauku.gov.rs/2021/11/program-ideje-konacna-rang-lista-projekata-odobrenih-za-finansiranje/