Речник појмова из периода епидемије ковида

Д

дезинфекција ж уништавање микроорганизама које се спроводи физичким или хемијским поступцима.

„Što više dezinfekcije, to je moj savet svima”, kaže za BBC na srpskom Svetlana Šećerković, vlasnica jedne agencije za čišćenje stanova i kancelarijskih prostora (bbc.com, 11. 4. 2020); Preporuke za pranje, čišćenje i dezinfekciju za vreme trajanja pandemije COVID 19 (zzjzsombor.org.rs); 5. Koliki je postotak alkohola potreban u sredstvima za dezinfekciju ruku i površina za uništavanje / Sredstvo za dezinfikaciju ruku i čišćenje površina treba da sadrži najmanje 60% alkohola kako bi bilo učinkovito (unicef.org).

дезинфекциони, -а, -о који служи за дезинфекцију.

Arnold radi za kompaniju UV lajt teknolodži, koja proizvodi dezinfekcionu opremu za bolnice, farmaceutske kompanije i proizvođače hrane širom Ujedinjenog kraljevstva. Odnedavno, otkako se globalni strah od Kovida-19 vinuo u nove visine, pred njim su se našli neki neobični zahtevi […] Veruje se da to deluje, pošto UVA zraci iz sunčeve svetlosti reaguje sa kiseonikom u vodi i tako proizvodi nestabilne molekule kao što su vodonik-peroksid, aktivni sastojak mnogih kućnih dezinfekcionih sredstava, koji oštećuje patogene (bbc.com, 22. 4. 2020); Дом здравља „Др Драга Љочић” добио је дезинфекциони тунел, који је донација фирме „Corten art”, а монтиран је на главни улаз (dzsabac.org.rs, 4. 5. 2020); Руски председник Владимир Путин заштићен је од коронавируса на послу специјалним дезинфекционим тунелом (rts.rs, 17. 6. 2020).

дезинфицијенс м средство, препарат и сл. који служи за дезинфекцију.

ANTISEPTICI I DEZINFICIJENSI / Antiseptici i dezinficijensi predstavljaju ista jedinjenja koja se različito zovu zavisno od koncentracije. Sve su to materije koje ukljanjaju bakterije sa kože ili predmeta, međutim, ako su slabije koncentracije nazivamo ih antiseptici (stetоskop.info); Dezinficijens iz Kule spreman za izvoz u Britaniju / Kulski proizvođač objavio je da ima antivirusni proizvod – dezinficijens koji provereno preventivno deluje u borbi protiv Kovida (rtv.rs, 23. 10. 2020); Ne postoji najbolji dezinficijens (zilovic.rs).

дезинфицирати, дезинфиковати и дезинфектовати свр. и несвр. обавити/обављати дезинфекцију.

„Ubrus ceo dan držim i u kuhinji i u trpezariji, a pritom sve stalno dezinfikujem asepsolom ili mešavinom sirćeta i vode ili alkohola […] „Kvake, brave, ručice od polica, prozora i druge stvari koje svi u kući dodiruju dezinfikovati svakodnevno, onoliko puta koliko se setite i obavezno posle svakog boravka van”, napominje Jelena (bbc.com, 11. 4. 2020); Među gomilom „zdravstvenih” saveta koji trenutno haraju internetom, zamisao da možete da dezinfikujete kožu, odeću ili neke druge predmete ultraljubičastom svetlošću uživa ogromnu popularnost. U Tajlandu, na jednom koledžu je, navodno, sagrađen UV tunel kroz koji studenti prolaze kako bi se dezinfikovali (bbc.com, 22. 4. 2020); „За све време болести … коњарник треба чисто држати и дезинфиковати”. У српском језику потврђени су и синонимни глаголи дезинфицирати и дезинфектовати у првој половини 20. века (jezikofil.rs).

дијагноза ж утврђивање, одређивање врсте болести на основу прегледа болесника.

Ovaj dokument pruža informacije o novim šiframa dijagnoza za oboljenje COVID-19 i uključuje primere šifriranja kliničkih slučajeva u kontekstu COVID-19 oboljenja (batut.org.rs); Dijagnoza korone za samo sat vremena (dw.com); Korona virusi i infekcije gripa imaju slične simptome koji otežavaju dijagnozu. Glavni simptomi korona virusne infekcije su groznica i kašalj. Grip često prate i drugi dodatni simptomi poput bolova u mišićima i grlu (beo-lab.rs); Oni isto tako nisu odmah zatražili pomoć kad su se razboleli u maju, a oboma je kasnije postavljena dijagnoza Kovida-19 (bbc.com, 27. 8. 2020).

дијагностика ж грана медицине која се бави методама постављања дијагнозе; постављање дијагнозе.

U pogonu „Kiagena” (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspevaju da odgovore na trenutnu potražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi korona virus (dw.com); ZVANIČNICI SRPSKE NA OTVARANJU Početak rada laboratorije za dijagnostiku korona virusa (blic.rs, 27. 5. 2020); Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu kliničke slike, dok se laboratorijska dijagnostika koristi samo u istraživačke svrhe (izolacija virusa, serološka ispitivanja) (simptomi.rs).

дијагностицирати, дијагностификовати и дијагностиковати свр. и несвр. поставити, постављати дијагнозу, установити, установљавати врсту болести.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE BOLEST IZAZVANA KORONA VIRUSOM? / Ako imate simptome, trebalo bi da kažete svom lekaru o svim nedavnim putovanjima ili kontaktima sa životinjama. Većina MERS-CoV infekcija prijavljena je iz zemalja Arapskog poluostrva. Stoga je prijavljivanje istorije putovanja ili kontakta s kamelijama ili proizvodima od kamelija vrlo važno kada pokušavate dijagnosticirati MERS (lekarinfo.com); Deset godina ga lečili od bolesti koju nije imao / Sud u francuskom gradu Nansi otvorio je istragu protiv tamošnje bolnice koja je pre 10 godina pogrešno dijagnosticirala Alchajmerovu bolest jednom 50-godišnjem pacijentu koji je redovno uzimao terapiju za to neurodegenerativno i hronično oboljenje (021.rs, 22. 12. 2014); Pogon kompanije „Kiagen” u blizini Kelna, koji proizvodi testove na COVID-19, povećao je proizvodnju na milion i po testova mesečno. Test je unapređen i dijagnostifikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena (dw.com); Kremlj: Zvaničniku iz predsednikove administracije dijagnostifikovan korona virus / Kremlj je danas saopštio da je jednom zvaničniku u ruskoj predsedničkoj administraciji dijagnostifikovan korona virus, ali da on nije bio u kontaktu sa predsednikom Vladimirom Putinom (danas.rs, 27. 3. 2020).

драјвин дијагностика начин извођења, вршења дијагностике, утврђивање болести на основу узорака добијених тестирањем при којем особа не излази из возила у којем је дошла на преглед.

U Zagrebu testiranje na koronu iz automobila / Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ od danas je prvi u Hrvatskoj uveo „drive in“ dijagnostiku koronavirusa, kako bi se ubrzalo dijagnostifikovanje i povećao broj testiranih osoba (danas.rs, 31. 3. 2020); Testiranje na koronu može se obaviti i iz automobila zahvaljujući tzv. „drive-in” dijagnostici. Ova metoda ubrzava dijagnosticiranje, povećava broj testiranja, ali i povećava sigurnost građana i zdravstvenih radnika (direktno.rs, 7. 4. 2020).

драјвин систем узорковање, тестирање и дијагностиковање које се врши тако што особа не излази из возила за време прегледа.

U Hrvatskoj je predstavljen novi „drive in” sistem testiranja građana na korona virus (balkans.aljazeera.net, 1. 4. 2020).

драјвин тестирање начин тестирања узорака добијених узорковањем при којем особа не излази из возила у којем је дошла на преглед.

У Словенији „драјв-ин” тестирање на вирус корона / У више словеначких градова могуће је обавити тестирање на вирус корона по систему драјв-ин, а ко то жели мора да плати око 100 евра, преносе словеначки медији (naslovi.net, 22. 5. 2020).

драјвин узорковање начин узорковања при којем се особа не излази из возила у којем је дошла на преглед.

„Ovo mobilno uzorkovanje smo nazvali „drive in” misleći da će svi građani razumjeti i da će doći autom, da će se uzorak uzeti vrlo brzo, a auto nastaviti dalje”, kazala je Vraneš te dodala da, uprkos tome, dio građana, iako posjeduje automobil, dolazi na testiranje pješke (balkans.aljazeera.net, 1. 4. 2020); Mobilno uzorkovanje smo nazvali „drive in”, kako bi svi razumeli o čemu se radi i došli autom, pa da se brzo uzme uzorak (lepaisrecna.mondo.rs).