Речник појмова из периода епидемије ковида

В

визир м прозирни штитник за лице као механичка заштита од спољних утицаја (обично физичких, сада и епидемијских)

Zaštitni viziri – Koliko su efikasni? / Zaštitni viziri predstavljaju trenutno veoma tražen kancelarijski pribor (mojakancelarija.com, 15. 9. 2020); Korona virus: Vizionari Srbije – oni prave zaštitne vizire za srpske lekare pomoću 3D štampača (bbc.rs, 25. 3. 2020); ZAŠTITA OD KORONE U ŠKOLAMA: Vizir ne može da zameni masku (novosti.rs, 14. 9. 2020).


вирoлог м научник, стручњак који проучава вирусе и болести које они изазивају, вирусолог.

Nemački virolog Uve G. Libert usprotivio se danas predlogu da takmičenje u Bundesligi ponovo počne u maju, pošto i dalje postoji rizik po zdravlje fudbalera zbog korona virusa (danas.rs, 24. 4. 2020). Nemački virolog Kristijan Drosten upozorio je na opasnost novog virusa koji bi mogao da izazove pandemiju (kurir.rs, 26. 11. 2020).


вирoлогиња ж женска особа виролог; виролошкиња, вирусолошкиња.

Još krajem marta čuvena beogradska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izolujući virus velikih boginja napravio veliki poduhvat na svetskom nivou, najavila je kako će epidemija COVID-19 jenjavati početkom maja (alo.rs, 15. 5. 2020). Nemački virolog Kristijan Drosten upozorio je na opasnost novog virusa koji bi mogao da izazove pandemiju (kurir.rs, 26. 11. 2020).


виролошкиња ж женска особа виролог; вирологиња, вирусолошкиња.

Ковид-19 је нови вирус, али је тип корона вируса који је први пут открила докторка Алмеида 1964. године у својој лабораторији у Болници Светог Томаса у Лондону. Ова виролошкиња рођена је као Џун Харт 1930. године и одрасла је у стамбеним објектима близу Александра Парка на североистоку Глазгова (bbc.com, 16. 4. 2020); Кинеска виролошкиња, која је побјегла из родне земље након што је јавно рекла да је Пекинг прикривао чињеницу да се корона вирус шири међу људима, сада тврди да ће изнијети доказе да је вирус креиран од стране човјека (rtvbn.com, 13. 9. 2020); Када је још у марту др Ана Глигић, шефица „Торлака” у време вариоле вере, рекла да ћемо 15. маја седети у кафићима, било је много оних који су одмахнули руком. Сада угледна виролошкиња у пензији за Недељник говори о потенцијалном „другом таласу” епидемије, слабљењу вируса, навикама, колективном имунитету, настанку коронавируса… (buka.com, 14. 5. 2020).

виртуелна учионица дигитални простор који омогућава приступ наставном градиву посредством електронских уређаја.

Виртуелна учионица за младе са Дауновим синдромом / Down syndrom центар је прије неколико дана покренуо виртуелну учионицу како би својим члановима, младима са Дауновим синдромом, омогућио наставак рехабилитационог програма и свакодневне часове и вјежбе (rtrs.tv, 28. 3. 2020); Zato smo se udružili sa Inicijativom „Digitalna Srbija” da nastavu na daljinu obogatimo prednostima zajedničkog rada koji iz fizičkog prostora treba preneti u virtuelnu učionicu – kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja. Najavljena virtuelna učionica biće nadogradnja Petljinih postojećih materijala koje su razvili vrsni stručnjaci iz redova školskih nastavnika i univerzitetskih profesora (blic.rs, 30. 3. 2020); Већ од 22. марта курсеви француског језика за све нивое започели су да се одвијају у виртуелним учионицама (kcns.org.rs, 28. 5. 2020).

вирулентан, -тна, -тно  који је способан да у организму изазове одређено обољење (о вирусу, микробима и сл.); заразан.

Novi korona virus je veoma virulentan, što znači da se veoma lako prenosi (danas.rs, 13. 3. 2020); „Možda je dobra stvar da je virus zarazniji, ali je istovemeno manje smrtonosan”, rekao je dr Timbia za Rojters uz objašnjenje da većina virusa obično postaje manje virulentna nakon mutacije (rs.n1info.com, 18. 8. 2020); Ne zavaravajmo se, ovo jeste katastrofa. Virus je užasno virulentan, to jest, jako se lako se prenosi (kurir.rs, 28. 3. 2020); Tokom 1918. godine, jednom ekstremno virulentnom soju virusa gripa uspelo je da za samo nekoliko meseci stigne i do najudaljenijih kutaka sveta (politika.rs, 1.4. 2020).


вирулентност ж мед. способност заразних микроорганизама да изазову болест, заразност; вируленција.

Na početu epidemije koronavirusa uglavnom su, podseća, bili slučajevi sa težom kliničkom slikom, a kako vreme odmiče, sve češće su blage kliničke slike, ima čak i asimptomatskih slučajeva. To znači da je virulentnost SARS-KoV-2 oslabila (rts.rs, 19. 5. 2020); Kazao je da je utisak da se virulentnost oslabila, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest (beta.rs, 15. 4. 2020); Nadanja da će toplo vreme i ultravioletno zračenje ublažiti virulentnost virusa pokazala su se preteranim (021.rs, 7. 7. 2020).


вируленција ж мед. способност заразних микроорганизама да изазову болест, заразност; вирулентност.

Šta znači kad virulencija slabi i da li je kovid 19 mutirao / Virulencija je sposobnost virusa da izazovu bolest, odnosno stepen njegove patogenosti. Kada virus uđe u organizam, onda može da izazove oboljenje, u ovom slučaju koronavirus može izazvati bolest kovid 19. (rts.rs, 19. 5. 2020); „Ne sme da zavara često ponavljana poslednjih dana konstatacija da je virus oslabio. On uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza. Čak koristi se jedna stručna reč – virulencija. I kad je ona u pitanju, tu se ništa nije promenilo. Virulencija znači ubojitost, virulencija je stepen pategonesti, patogenost je sposobnost klice da ošteti zdravlje. Virulencija ovog virusa je ista kao što je bila, nigde su svetu nije pokazano da je virulencija opala, ili da će opasti zato što sija sunce”, istakao je epidemiolog, i dodao da ni SZO ni druga naučna publicistika još uvek nisu objavili ništa o tome (istinomer.rs, 28. 4. 2020).

вирус м биол. микроорганизам који изазива заразне болести, невидљив на обичном микроскопу, састављен од нуклеинске киселине (ДНК или РНК) у протеинском оклопу.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPAKI VIRUS: Korona u drugom naletu razara srce, bubrege, jetru, mozak… / Opasni virus u drugom naletu pravi ozbiljna oštećenja na mnogim organima i izaziva pojavu tromba, što nije viđeno na početku epidemije, upozoravaju lekari. Korona se u drugom piku ne ponaša kao respiratorni virus, već pravi ozbiljna oštećenja na srčanom mišiću, bubrezima i nervnom sistemu, a čak i kod mladih ljudi je veća učestalost tromboze, koja može prouzrokovati infarkt mozga i stvoriti težak invaliditet, upozoravaju lekari (kurir.rs, 24. 7. 2020) OPASNI VIRUS SE ŠIRI: Korona ušla i u škole u RS, nadležni apeluju – budite oprezni! (novosti.rs, 5. 9. 2020); Nemački virusolog TVRDI: Bazeni i voda nisu opasni, virus se prenosi putem VAZDUHA / Kako je objasnio, virus se širi kapljično, ali i vazduhom, aerosolima (bizlife.rs, 16. 7. 2020).

вирус корона колокв. назив за појединачан вирус из групе коронавируса чији је званичан назив САРС-КоВ-2.

Svet je u panici više od dva meseca, od kako se virus korona pojavio u Kini (rts.rs, 3. 3. 2020); Зашто се у медијима толико наглашава да руком не треба дирати лице јер се тако, наводно, преноси вирус корона (politika.rs, 30. 3. 2020); Колико су поуздани тестови на вирус корона (politika.rs, 8. 4. 2020).

вирусни, -а, -о који се односи на вирус; који потиче од вируса; који припада вирусу.

Lečenje virusnih infekcija / Virusne infekcije su uobičajena pojava, naročito kod mlađe dece koja nemaju potpuno razvijen imuni sistem. One se najčešće manifestuju kao respiratorne bolesti, pa su svima najpoznatiji grip i prehlada. S vremena na vreme se javljaju i epidemije bolesti koje izazivaju i neki novi virusi, poput trenutno aktuelnog SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19 (4upharma.com); Nije prošlo ni mesec dana kako je virusna zaraza zahvatila Srbiju, a već smo se sasvim odomaćili u digitalnom svetu (021.rs, 1. 4. 2020); Pored prava da svoju decu povuku sa školske na online nastavu, škola do sada nije imala takve slučajeve, a pored bojazni od zaraze koronom od skoro se među mališanima pojavila i virusna zaraza malim boginjama (30. 11. 2020).


вирусолог м научник, стручњак који проучава вирусе и болести које они изазивају, виролог.

Virusolog Ana Gligić: Vakcine koje se testiraju pružaju privremeni imunitet / Virusolog Ana Gligić izjavila je da vakcine koje se testiraju u nekoliko zemalja imaju za cilj da zaustave epidemiju, ali da imunitet koji pružaju ne traje dugo, sugerišući kako bi bolje rešenje bilo napraviti „pravu vakcinu” od umrtvljenog virusa korona, jer takva vakcina pruža doživotni imunitet (021.rs, 13. 10. 2020); Virusolog Tanja Jovanović objašnjava koja je razlika između vakcina protiv kovida: Nema razloga za strah / Profesorka Medicinskog fakulteta, virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da nema razloga za strah kada je reč o imunizaciji, jer postoje vrlo rigorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji na tržištu gde treba da se upotrebi; Nemački virusolog dr Hendrik Štrik: Ne podležite masovnoj histeriji / Direktor Instituta za virusologiju Univerziteta u Bonu i jedan od najpoznatijih nemačkih virusologa dr Hendrik Štrik oštro se protivi ponovnom uvođenju karantina u drugom talasu korona virusa, uputivši savet svim državama koje su krenule u smeru ponovnog uvođenja karantina: „Smirite se, ne podležite sveopštoj masovnoj histeriji”, rekao je ovaj doktor u intervjuu za britanski Telegraph, a prenose evropski elektronski mediji (danas.rs, 24. 9. 2020).

вирусологија ж грана микробиологије која се бави проучавањем вируса и болести које изазивају.

Virus se može otkriti PCR testom (uzimanjem brisa) na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” (medigroup.rs). Još u februaru, kineski Državni institut za virusologiju u Vuhanu odbacio je glasine da je virus veštački sintetisan u nekoj od njegovih laboratorija i da je možda pobegao iz takve ustanove (rtv.rs, 17. 4. 2020); U optici medicine korona virus je posmatran kao zarazna bolest, epidemiologija i virusologija proučavaju strukturu i karakter novog virusa, način i brzinu njegovog prenošenja, predlažu mere prevencije i tragaju za mogućom vakcinom i efikasnom terapijom.  Virusologija koja proučava suštinu i način širenja virusa iznela je hipotezu o životinjskom poreklu ovog virusa (kc.org.rs, 22. 7. 2020); Vreme će to iskristalisati, sama virusologija, to jest, virusolozi, ne kažu da je došlo do neke promene. To su sve samo utisci u ovom trenutku i nema nijednog jedinog dokaza da je došlo do neke promene virusa koja na taj način utiče (alo.rs, 28. 11. 2020).

вирусолошки, -а, -о  који се односи на вирусологију и вирусологе.

Virusološka dijagnostika / Institut „Torlak” funkcioniše i kao centar za rutinsku virusološku dijagnostiku za pacijente iz primarne zdravstvene zaštite. Laboratorije ostvaruju saradnju i sa bolničkim ustanovama iz cele zemlje (torlakinstitut.com); Zavod za javno zdravlje vrši bakteriološke, serološke, virusološke, parazitološke, hemijske i toksikološke preglede i ispitivanja u vezi sa proizvodnjom i prometom životnih namirnica, vode, vazduha, predmeta opšte upotrebe, kao i u vezi sa dijagnostikom zaraznih i nezaraznih bolesti (zzjzsombor.org.rs); Na osnovu svega navedenog i mnogih drugih epidemioloških i virusoloških istraživanja do sada, najverovatnije je da je jedan od ključnih izvora zaista bila pijaca u Vuhanu (javno.rs, 26. 3. 2020).


вирусолошкиња ж научница која проучава вирусе; вирологиња, виролошкиња.

Virus korona je mutirao i trenutno se nalazimo u novoj epidemiji u pandemiji kovida 19. To je nama poznati virus, ali se promenio i startuje ispočetka. Više se širi među ljudima, ali se još ne zna da li je dobio i na snazi obolevanja i težini kliničke slike. Ovako dr Ana Gligić, virusološkinja i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu „Torlak” u vreme variole vere, vidi trenutnu situaciju sa sve masovnijim obolevanjem od kovida 19 u Srbiji (politika.rs, 20. 11. 2020); Virusološkinja i imunološkinja sa Univerzitetskog koledža u Londonu Mala Maini, koja je na čelu tima istraživača, kaže da „odgovor našeg imunog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kada se zarazimo” (bbc.com, 28. 8. 2020); Virusološkinja: Strah od vakcine je potpuno neopravdan / Profesorka Medicinskog fakulteta, virusološkinja Tanja Jovanović izjavila je da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija (mojnovisad.com, 5. 12. 2020).


врхунац м највећи број новозаражених особа у току једног дана; пик.

„VRHUNAC EPIDEMIJE SE TEK OČEKUJE” / U Hrvatskoj ponovo VELIKI BROJ UMRLIH, stručnjak kaže: Korona se širi mnogo brže nego što podaci pokazuju (blic.rs, 16. 11. 2020); Ove i sledeće nedelje očekuje se vrhunac epidemije korona virusa, kaže epidemiolog dr Kon i navodi da će se nakon toga videti rezultati mera (rtvbor.rs); SRBIJA U TAMNOSIVOJ KORONA ZONI: Prognoza za vrhunac talasa epidemije na ovaj sveti dan! (lepaisrecna.mondo.rs)