Актуелности

Лингвистички семинар Жаргонизми, неологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић” у Тршићу почео је 14. јула шести летњи лингвистички семинар који организују сарадници Института за српски језик САНУ, под покровитељством Министарства просвете и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Лингвистички семинар Жаргонизми, неологизми, дијалтектизми у односу на стандардни језик и дигитална хуманистика

Проф. др Гордана Јовановић (1940–2024)

Гордана Јовановић рођена је 29. јануара, на празник Часне вериге Светог апостола Петра, 1940. године, као прво дете од оца Милојка и мајке Насте, рођене Стевановић. Кумовала им је породица чувеног Благоја Јоцића, а уместо намењеног јој имена Јерина, понела је име Гордана по Благојевој и Кајиној ћерки.

Posted in In Memoriam, Актуелности, Новости | Comments Off on Проф. др Гордана Јовановић (1940–2024)

Предавање др Мије Микелице „Od computerja do instagramabilnosti: analiza leksike, povezane z digitalnimi vsebinami, v slovarskih virih za slovenščino”

У четвртак, 27. јуна 2024. године, у 11 часова, у пуној сали за седнице Института за српски језик САНУ у Београду, одржано је предавање др Мије Микелице под насловом Od computerja do instagramabilnosti: analiza leksike, povezane z digitalnimi vsebinami, v slovarskih virih za slovenščino.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Предавање др Мије Микелице „Od computerja do instagramabilnosti: analiza leksike, povezane z digitalnimi vsebinami, v slovarskih virih za slovenščino”

Одржан први Србистички диктат

Ове 2024. године је у оквиру обележавања Дана словенске писмености и културе, а као резултат усвојеног Протокола о сарадњи између Руског центра науке и културе у Србији „Руски дом у Београду“ и Института за српски језик САНУ, потписаног 2023. године, одржан први Србистички диктат.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Одржан први Србистички диктат

Др Марија Ђинђић на конференцији „Међународне балканске студије”

Др Марија Ђинђић из Института за српски језик САНУ учествовала је на научној конференцији „Међународне балканске студије“, која се одржала 13. јуна на Словенском универзитету у Бакуу, у Азербејџану, под покровитељством др Анара Нагијева, ректора Словенског универзитета.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Др Марија Ђинђић на конференцији „Међународне балканске студије”

Пета интеркатедарска србистичка конференција

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, од 21. до 23. јуна 2024, одржана је Пета интеркатедарска србистичка конференција. Конференција је окупила учеснике са катедри за српски језик и српску књижевност филолошких факултета у Републици Србији и Републици Српској, затим, из Института за српски језик САНУ, као и из Матице српске.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Пета интеркатедарска србистичка конференција

Сарадници Института на научном скупу у част проф. др Драгани Мршевић Радовић „Фразеологија – перспективе дијахроног и синхроног изучавања“

На Филолошком факултету Универзитета у Београду 7. јуна 2024. године одржан је Међународни научни скуп у част проф. др Драгани Мршевић Радовић „Фразеологија – перспективе дијахроног и синхроног изучавања“.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института на научном скупу у част проф. др Драгани Мршевић Радовић „Фразеологија – перспективе дијахроног и синхроног изучавања“

Др Данијела Станић на конференцији „Вештачка интелигенција и стилистика”

Др Данијела Станић са Института за српски језик САНУ учествовала је на научној конференцији „Вештачка интелигенција и стилистика”, која се од 14. до 15. јуна одржала на Филолошком факултету у Београду.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Др Данијела Станић на конференцији „Вештачка интелигенција и стилистика”

Сарадници Института на 28. међународном научном скупу Дани Благоја Корубина „Македонски језик у светлу семантичких проучавања”

Сарадници Института за српски језик САНУ др Марија Ђинђић, виши научни сардник, и др Марина Спасојевић, виши научни сарадник, учествовали су на 28. међународном научном скупу Дани Благоја Корубина Македонски језик у светлу семантичких проучавања, који организује Институт за македонски језик „Крсте Мисирков“ из Скопља.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института на 28. међународном научном скупу Дани Благоја Корубина „Македонски језик у светлу семантичких проучавања”

Др Снежана Петровић на симпозијуму „Изврсност у науци”

У организацији Академијског одбора за науку САНУ 3. јуна 2024, у Свечаној сали САНУ одржан је симпозијум „Изврсност у науци”. Циљ симпозијума је био да се кроз различите приступе овом актуелном проблему размене сазнања о савременим трендовима вредновања изврсности научног истраживања, истраживача и научних институција, с посебним освртом на то како се међународна искуства могу

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Промоција зборника Језик нишких медија

У понедељак, 27. маја 2024. године, Огранак САНУ у Нишу организовао је промоцију зборника радова Језик нишких медија (Ниш: Српска академија наука и уметности – Огранак САНУ у Нишу, Београд: Институт за српски језик САНУ, 2023). Промоција је одржана у Градској кући у Нишу.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Промоција зборника Језик нишких медија

Међународна научна конференција „Шестнадесети славистични четения”

Међународна научна конференција „Шестнадесети славистични четения” – ПАМЕТ И ИСТОРИЯ В СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ И ЛИТЕРАТУРИ – одржана је 30. и 31. маја 2024. године у Бугарској, на Софијском универзитету „Св. Климент Охридски” (Факултет по славянски филологии).

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Међународна научна конференција „Шестнадесети славистични четения”

Посета сарадника Института за српски језик САНУ Институту за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу

У оквиру Споразума о сарадњи са Институтом за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу установљени су први пут у мају 2024. године „Македонско-српски лингвистички сусрети“ / „Македонско-српските лингвистички средби“. Тако је за  21. мај било предвиђено представљање резултата пројекта „Јавни дискурс у Републици Србији“ од стране проф. др Марине Николић и мср Миљане Чопе, чланова

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Посета сарадника Института за српски језик САНУ Институту за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу

Манифестација „У ритму дијалекта“ Лесковачког културног центра

На позив Лесковачког културног центра, директор Института др Софија Милорадовић и сарадник Дијалектолошког одсека др Јована Бојовић Јоксимовић присуствовале су манифестацији „У ритму дијалекта“, одржаној 25. маја 2024. године у просторијама овога центра у Лесковцу.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Манифестација „У ритму дијалекта“ Лесковачког културног центра

Представљање монографије др Мирослава Лазића „Божидар Вуковић. Између историје и имагинације“

У Подгорици, месту рођења војводе Божидара Вуковића, у крипти храма Христова васкрсења, 30. маја 2024. године, представљена је монографија др Мирослава Лазића, „Божидар Вуковић. Између историје и имагинације“.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Представљање монографије др Мирослава Лазића „Божидар Вуковић. Између историје и имагинације“

Сарадници Института на скупу „Лексикографски сусрети”

Први међународни научни скуп „Лексикографски сусрети” с темом Модерни речници у функцији просечнога корисника: стари проблеми, савремени правци и нови изазови одржан је на Филолошком факултету Универзитета у Београду од 27. до 29. маја 2024. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института на скупу „Лексикографски сусрети”

Сарадници Института за српски језик САНУ на конференцији у Братислави

У организацији Педагошког факултета Универзитета Коменског у Братислави, Словачког комитета слависта и Библијске комисије при Међународном комитету слависта, у Братислави је од 23. до 24. маја 2024. одржана међународна интердисциплинарна научна конференција Jazykové a kultúrne kontexty kresťanskej tradície: slovensko-slovanské a slovensko-európske vzťahy a paralely.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института за српски језик САНУ на конференцији у Братислави

Предавање у Народној библиотеци у Крушевцу

Др Ненад Ивановић, виши научни сарадник у Институту за српски језик, одржао је 24. маја 2024. године предавање под насловом Речник САНУ и његов значај за савремену србистику у Народној библиотеци у Крушевцу.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Предавање у Народној библиотеци у Крушевцу

Проф. др Виктор Савић за Радио Светигора о мисији Светих Ћирила и Методија

Новије истраживање руског филолога Анатолија Аркадијевича Турилова доноси нам податке да је мајска прослава Свете браће Кирила и Методија првобитно била везана за Методија и његово устоличење за архиепископа панонског, каже у разговору за Светигору проф. др Виктор Савић са Института за српски језик САНУ. Професор подсјећа да су Срби готово од самог почетка били

Posted in Актуелности, Из медија, Новости | Comments Off on Проф. др Виктор Савић за Радио Светигора о мисији Светих Ћирила и Методија

Радионица „У лексикографским ципелама” у Крушевцу

Захваљујући Споразуму о сарадњи Института за српски језик САНУ и Народне библиотеке Крушевац, лексикографску радионицу у Крушевцу, 16. маја 2024. године, одржале су др Бојана Томић, научни сарадник, и мср Јована Шћеповић, истраживач-сарадник.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Радионица „У лексикографским ципелама” у Крушевцу