Дани српскога духовног преображења у Деспотовцу

У оквиру манифестације Дани српскога духовног преображења, која се 31. пут ове године од 19. до 28. августа одвија у Деспотовцу и манастиру Манасији, одржан је у суботу и недељу, 19. и 20. августа, научни скуп Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности XIV у Народној библиотеци „Ресавска школа”.

На скупу је учествовало петоро сарадника из Института за српски језика САНУ, са следећим рефератима: научни саветник др Владан Јовановић: Лексикографске напомене Димитрија Богдановића уз превод Лествица светог Јована Лествичника (прилог српској теоријској лексикографији и терминологији), виши научни сарадник др Наташа Вуловић Емонтс и виши научни сарадник др Марија Ђинђић: Паремиолошка слика свештених лица у српском и турском језику (контрастивни приступ), виши научни сарадник др Марина Спасојевић: Сказаније о писменех Константина Филозофа – извор за историју српске граматикографије и научни сарадник др Данијела Радоњић: О називима јела од српске средњовековне трпезе до данас.

У суботу је такође представљен зборник радова са прошлогодишњег скупа  Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности XIII. На представљању су говорили: др Наташа Вуловић Емонтс из Института за српски језик САНУ, др Милош Ивановић из Историјског института и др Бранислав Цветковић из Завичајног музеја Јагодина.

Ове године публикован је двадесет пети зборник са скупова у оквиру ове манифестације, па је тим поводом у читаоници библиотеке приређена пригодна изложба свих зборника и најавних плаката манифестације, коју су припремили директор библиотеке Драгана Милутиновић Симић и Зоран Милорадовић. Овај мали јубилеј прати и каталог публикованих зборника, а изложбу је отворила др Марина Спасојевић. Подсетимо да је суиздавач зборника од 2016. године и Институт за српски језик САНУ.