Предавање Софије Милорадовић на Одсеку за славистику Универзитета у Бечу

Одсек за славистику Универзитета у Бечу упутио је проф. др Софији Милорадовић позив да одржи предавање на тему по личном избору и да том приликом студентима и колегама представи Институт за српски језик САНУ.

Позив је осмислила и предавање организовала др Гордана Илић Марковић. Предавање је одржано 24. маја 2023. године. Најпре је колегиница Илић Марковић предочила публици основне податке из биографије предавача, а потом је С. Милорадовић упутила присутнима краћу поздравну реч, те сведено  представила најновија институтска издања (2022) која је донела на поклон: трокњижје објављено поводом јубилеја Института, две књиге часописа Наш језик, две књиге из едиције „Монографије”, зборник Јавни говор у условима пандемије ковида 19, зборник ученичких прича Тој ти викам, као и примерке поштанске марке тзв. првог дана која је објављена поводом 75 година од оснивања Института.

Предавач Софија Милорадовић најпре је у оквиру петнаест минута представила у основним цртама заснивање, структуру и делатност Института за српски језик САНУ, а потом је говорила на тему „Социјална стратификација језика: актуелни начин комуникације и идентификације међу омладинском популацијом у урбаним центрима Србије” („Soziale Schichtung der Sprache: Zu einigen aktuellen Formen der Kommunikation und Identifikation unter den Jugendlichen in den urbanen Zentren Serbiens”), са уверењем да је то тема која је блиска и занимљива студентској популацији. Представљање Института, предавање и питања слушалаца (преношени и путем Зума) трајали су око два сата и колеге су изразиле посебну захвалност због двојезичног наступа, незаступљеног кроз дужи низ година: о Институту је говорено на немачком језику – уз презентацију на српском, а предавање је било на српском – уз презентацију са око четрдесет слајдова на немачком.

Софија Милорадовић обишла је током боравка у Бечу и последње очувано бидермајер гробље „Св. Маркс” у Бечу, на коме се налази споменик Вуку Стефановићу Караџићу (под којим су почивали његови земни остаци до преношења у порту Саборне цркве у Београду), а на коме је у периоду од 1784. до 1874. године сахрањен и велики број виђенијих бечких Срба.

Такође, С. Милорадовић је обишла и Вукову бисту која се налази у трећем бечком дистрикту, пред зградом у којој је Вук провео последње године свога живота, као и  српску цркву у Бечу – Храм Светог Саве који припада Црквеној општини Светог Саве у Бечу (Епархија аустријско-швајцарска Српске православне цркве). Ова црква поседује и значајну архивску грађу, а на њој се налази и спомен-плоча посвећена Сави Мркаљу, чије постављање представља резултат залагања управо колегинице др Гордане Илић Марковић.