Проф. др Виктор Савић на четвртом научном скупу Philologia Serbica у Бањој Луци

Проф. др Виктор Савић заједно с проф. др Зорицом Никитовић одржао је на свршетку четвртог научног скупа Philologia Serbica у Бањој Луци 28. марта 2023. године предавање на тему „Српски писани споменици средњовјековне Босне и Хума“, с нагласком на прошлост Чајничког јеванђеља, једине средњовековне књиге писане на тлу данашње Републике Српске и Босне и Херцеговине – сачуване на истом терену, вишестолетном бригом Српске православне цркве.

Следећег дана (29. марта) проф. Савић је гостовао у емисији Арт машина на Радиотелевизији Републике Српске код уредника и водитеља Јелене Којовић Тепић, што је емитовано након неколико дана. У емисији се разговарало о тзв. „родно осетљивом језику“, али и о историји српскога језика и писмености на тлу данашњих Републике Српске и Босне и Херцеговине. Снимак емисије можете погледати овде:

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=113113

Проф. Савић је исте вечери (среда, 29. марта) одржао посећено предавање у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске на тему „Проблеми са тзв. родно осјетљивим језиком“, у организацији Филолошког факултета Универзитета у Бањој Луци и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.