Три посете Институту за српски језик САНУ

Дана 7. јула 2022. године Институт је посетила др Гордана Илић Марковић, са Одсека за славистику Универзитета у Бечу, како би се упознала са издавачком продукцијом Института ради коришћења наших публикација у научном раду и у раду са студентима.

Колегиница Илић Марковић била је посебно заинтересована за наша истраживања речи насталих у периоду епидемије ковида. Она је у Београду и боравила да би одржала предавање Шпанска грозница и Covid-19: упоредна анализа медија, уредби и утицаја на свакодневни живот, припремљено у оквиру сарадње Аустријског културног форума и Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Дана 14. јула 2022. године Институт су посетили директор Руског центра за науку и културу „Руски дом” у Београду Јевгениј А. Баранов и др Георги Енгелхардт, виши саветник. Разговор се водио на тему набавке славистичких научних публикација, конкурисања за стипендије у Руској Федерацији, курсева за руски језик које похађају сарадници Института и сл. Такође, поменута је могућност осмишљавања тематског блока који би се тицао учешћа руских истраживача у српској филологији и лингвистици, а поводом 90 година од оснивања Руског дома у априлу 2023. године, када ће свечано бити обележена и стогодишњица рођења Никите И. Толстоја.

На Дан Института, 15. јула 2022. године, Институт је посетио проф. др Мотоки Номаћи, однедавно директор Истраживачког центра за словенско-евроазијске студије Универзитета Хокаидо у Сапору. Разговарано је о могућим видовима научне сарадње између наших двеју институција – особито у светлу чињенице да се наредне године навршава сто година од рођења академика Милке Ивић, која је била гостујући предавач у Јапану. Колега Номаћи добио је на дар нове институтске публикације.