Посета студената са ФИЛУМ-а Универзитета у Крагујевцу Институту за српски језик САНУ

Институт за српски језик САНУ је 30. маја 2022. године угостио професоре и студенте докторских и мастер студија Групе за српски језик са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Посета је организована на иницијативу сарадника Института др Наташе Вуловић Емонтс и др Марине Спасојевић, које на мастер студијама овога факултета изводе наставу из предмета Лексикографија српског језика.

Посета је отпочела у Библиотеци Института, где је студентима приближена практична страна лексикографског рада на Речнику САНУ. После преношења поздравних речи које је у писаном облику упутио академик Милосав Тешић, о колективном духу и начину рада на изради Речника САНУ, као и о његовом историјату, говорили су др Неђо Јошић, руководилац Одсека за лингвистичка истраживања савременог српског језика и израду Речника Српске академије наука и уметности, те истакнути редактори проф. др Никола Рамић и мр Васа Павковић, а о будућности лексикографског рада у дигиталном добу говорио је др Ненад Ивановић.

Посета је настављена у просторијама Института у Кнез Михаиловој улици, где се студентима најпре обратила проф. др Софија Милорадовић, директор Института, која их је након речи добродошлице упознала са научном и издавачком делатношћу установе, са делатношћу Одбора за стандардизацију српског језика, као и са радом Дијалектолошког одсека. О историјату и раду Старословенистичког одсека гостима је говорио проф. др Виктор Савић, док је о Етимолошком одсеку, његовом развоју и резултатима излагала др Јелена Јанковић. Активности на Одсеку за стандардни језик представила је проф. др Марина Николић, а др Ана Шпановић је презентовала рад на најмлађем институтском одсеку – Одсеку за дигитализацију.

Директор Института проф. др Софија Милорадовић, продекан за наставу проф. др Владимир Поломац и шеф Одсека за филологију проф. др Јелена Петковић разговарали су и о могућем унапређењу сарадње двеју установа.