Отварање изложбе „Српска лексикографија од Вука до данас”

У оквиру XVI Међународног конгреса слависта, који се одржава у Београду од 20. до 27. августа 2018. године, од 15. августа у Галерији науке и технике САНУ може се погледати изложба „Српска лексикографија од Вука до данас”, чији су аутори проф. др Рајна Драгићевић и др Ненад Ивановић.

Свечано отварање изложбе било је у понедељак, 20. августа, у 19 сати, а изложбу су отворили проф. др Предраг Пипер, председник САНУ Владимир Костић, и аутори изложбе проф. др Рајна Драгићевић и др Ненад Ивановић.

Изложбом „Српска лексикографија од Вука до данас” биће обележена двестагодишњица од објављивања првог издања „Српског рјечника” Вука Стефановића Караџића. Према речима проф. др Рајне Драгићевић публика ће се упознати са значајем тог речника, фазама израде те књиге над књигама, са Вуковим начином израде тог дела, збиркама речи које су се нашле у њему. Поставка је обогаћена и аутентичним документима које је Вук сакупљао као грађу за своје најзначајније дело. Иницијатор поставке је професор Бошко Сувајџић, председник Међународног комитета слависта, а подршку су дали Секретаријат за културу града и Министарство просвете, науке технолошког развоја.

Изложба упознаје посетице са значајем српских речника који поред лексичког блага пружају обиље етнографских и културолошких података о историји српског народа. Поставку прати каталог који представља обимну колективну монографију о развоју српске лексикографије од Вуковог „Рјечника” до савремених речника српског језика. Уредници каталога су академик Милосав Тешић, проф. др Рајна Драгићевић и др Ненад Ивановић, а аутори су сарадници Института за српски језик САНУ и Катедре за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета.