Актуелности

Међународни дан матерњег језика – 21. фебруар

Где је људима завичај? Тамо где други људи око њих разумеју до краја и до дна шта они кажу, до последњег спољног и унутрашњег трепета језичког разумеју шта је онима драго и шта их боли. Заузме ли нашу њиву и село народ другога језика, завичају нашем је крај; они који се до дна и до

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Међународни дан матерњег језика – 21. фебруар

65. Традиционални републички зимски семинар за наставнике и професоре српског језика и књижевности

У организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије, Министарства просвете Републике Србије и Филолошког факултета у Београду одржан је 65. Традиционални републички зимски семинар за наставнике и професоре српског језика и књижевности, под називом „Успостављање функционалних веза у различитим модулима предавања српског језика и књижевности“, у периоду од 12. до 14. фебруара 2024. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on 65. Традиционални републички зимски семинар за наставнике и професоре српског језика и књижевности

Проф. др Виктор Савић одржао Светосавску беседу у Краљеву

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву одржана је, на Савиндан, 27. 01. 2024. године, традиционална Светосавска беседа. На тему „Шта је Свети Сава чинио за српски род?“ говорио је проф. др Виктор Савић, сарадник Института.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Проф. др Виктор Савић одржао Светосавску беседу у Краљеву

У Бечу обележено 160 година од смрти Вука Стефановића Караџића

На старом бечком бидермајерском гробљу Светог Марка (St. Marx), у трећем бечком округу, на којем је Вук био настањен и првобитно сахрањен, Академско друштво за ширење дела Вука Ст. Караџића одржало је 7. фебруара 2024. године у 12.30 скуп, помен Вуку.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on У Бечу обележено 160 година од смрти Вука Стефановића Караџића

Мирослав Николић (1947–2024)

Преминуо је проф. др Мирослав Николић (1947 – 29. 1. 2024), редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и дугогодишњи сарадник Института за српски језик САНУ, уредник Речника САНУ.

Posted in In Memoriam, Актуелности, Новости, Сарадници | Comments Off on Мирослав Николић (1947–2024)

Сарадници Института на скупу „Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности“

У Народној библиотеци Србије је одржан научни скуп „Српски идентитет, српски језик и Закон о родној равноправности“, 16. јануара 2024, у организацији Информативне службе Српске православне цркве и Матице српске.

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Сарадници Института за српски језик САНУ, проф. др Виктор Савић и др Мирослав Лазић, учествовали као саговорници у емисији „Родославци: Три јеванђеља”

Сарадници Института за српски језик САНУ, проф. др Виктор Савић и др Мирослав Лазић, учествовали су као саговорници у емисији „Родославци: Три јеванђеља”, посвећеној старим српским писаним споменицима, емитованој на Радио-телевизији Србије (РТС 1), 13. јануара 2024. године.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института за српски језик САНУ, проф. др Виктор Савић и др Мирослав Лазић, учествовали као саговорници у емисији „Родославци: Три јеванђеља”

Уручена Награда „Павле и Милка Ивић” др Владану Јовановићу

На отварању 62. скупа слависта 11. јануара 2024. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду уручена је Награда „Павле и Милка Ивић”, Повеља „Радован Кошутић”, Повеља почасног члана и Захвалнице Славистичког друштва Србије.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Уручена Награда „Павле и Милка Ивић” др Владану Јовановићу

Др Ана Мацановић одржала предавање на Филозофском факултету Универзитета у Нишу

На Филозофском факултету Универзитета у Нишу, др Ана Мацановић је 22. децембра 2023. године одржала студентима IV године студијског програма Србистика у оквиру предмета Стандардизација предавање по позиву на тему “Језикословна терминологија код Срба у 19. веку”. 

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Владан Јовановић на јубилеју у Батањи

Дана 15. децембра 2023. године, у Батањи (Мађарска) свечано је обележено 100 година од почетка масовног и организованог оптирања Срба из Мађарске. На позив Пере Ластића, директора Српског института из Будимпеште, свечаности је у име Института за српски језик САНУ присуствовао Владан Јовановић.

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Уручење Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе   

Дана 18. новембра 2023. године свечано је уручена Повеља Матице српске Институту за српски језик САНУ за укупни допринос изучавању српског језика и неговању српске језичке културе и ћириличког писма.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Уручење Повеље Матице српске за неговање српске језичке културе   

Сарадња Института за српски језик САНУ са Руским центром за науку и културу у Београду

Руски дом су 15. децембра посетили директор Института за српски језик Српске академије наука и уметности проф. др Софија Милорадовић и научни саветник Института, проф. др Виктор Савић.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадња Института за српски језик САНУ са Руским центром за науку и културу у Београду

На представљању Кола Српске књижевне задруге 2022/2023 приказана књига академика Александра Ломе, И на небу и на земљи: Огледи о коренима српске и словенске усмене епике

На представљању Кола Српске књижевне задруге 2022/2023, које је одржано 5. децембра 2023. у Малој сали Коларчеве задужбине, приказана је књига академика Александра Ломе, И на небу и на земљи: Огледи о коренима српске и словенске усмене епике.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on На представљању Кола Српске књижевне задруге 2022/2023 приказана књига академика Александра Ломе, И на небу и на земљи: Огледи о коренима српске и словенске усмене епике

На Трибини Библиотеке САНУ представљени четврта свеска Етимолошког речника српског језика и први том Приручног етимолошког речника српског језика

У уторак, 12. децембра 2023. године, у Свечаној сали САНУ одржана је последња овогодишња Трибина Библиотеке САНУ, на којој су промовисани четврта свеска Етимолошког речника српског језика (ЕРСЈ) и први том Приручног етимолошког речника српског језика (ПЕРСЈ), чиме је обележен јубилеј Етимолошког одсека Института за српски језик САНУ – 40 година постојања.

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Ученичка конференција полазника летњих семинара реализованих у НОКЦ „Вук Караџићˮ у Тршићу

У суботу 9. децембра 2023. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду одржана је Ученичка конференција, која је окупила полазнике летњих семинара реализованих у Научно-образовно културном центру „Вук Караџићˮ у Тршићу током јула и августа ове године.

Posted in Актуелности, Новости | Tagged , , | Leave a comment

Сарадници Института у оквиру пројекта Јавни дискурс у РС на округлом столу „Књижевно-лингвистичко-културолошка хумано(по)етика: добар, лош, зао – добри, нормални, поштени, пожртвовани у књижевности, језику и уметности“

Сарадници Института за српски језик САНУ учествовали су на округлом столу Књижевно-лингвистичко-културолошка хумано(по)етика: добар, лош, зао – добри, нормални, поштени, пожртвовани у књижевности, језику и уметности, који је у организацији Андрићевог института у Андрићграду и Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу одржан 10–12. новембра 2023. године у Андрићграду.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Сарадници Института у оквиру пројекта Јавни дискурс у РС на округлом столу „Књижевно-лингвистичко-културолошка хумано(по)етика: добар, лош, зао – добри, нормални, поштени, пожртвовани у књижевности, језику и уметности“

Скуп „Сећање на академика Милку Ивић – делање и научно наслеђе”

Дана 27. новембра 2023. године, у организацији Института за српски језик САНУ и Истраживачког центра за словенско-евроазијске студије Универзитета Хокаидо у Сапору (Јапан), одржан је у онлајн формату научни скуп камерног типа Сећање на академика Милку Ивић – делање и научно наслеђе.

Posted in Актуелности, Новости | Leave a comment

Награда „Павле и Милка Ивић” др Владану Јовановићу за 2023. годину

Награда „Павле и Милка Ивић”, коју Славистичко друштво Србије додељује једном годишње за најбољи рад из српске лингвистичке славистике, припала је за 2023. годину др Владану Јовановићу за монографију Језик и речник светог владике Николаја Велимировића (диференцијални приступ), у издању Института за српски језик САНУ.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Награда „Павле и Милка Ивић” др Владану Јовановићу за 2023. годину

Књижевно вече Српског академског удружења из Швајцарске о призренско-тимочким говорима и обредно-обичајној пракси у Сиринићкој жупи

Дана 3. децембра 2023. године, путем платформе ZOOM, одржано је виртуелно путовање кроз призренско-тимочке народне говоре и кроз обредно-обичајну праксу Сиринићке жупе – књижевно вече Тој ти викам, које је организовало Српско академско удружење у Швајцарској у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност „Старо Косово”.

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Књижевно вече Српског академског удружења из Швајцарске о призренско-тимочким говорима и обредно-обичајној пракси у Сиринићкој жупи

Представљање резултата пројекта О-33-23 Пастирска/сточарска лексика призренско-тимочких говора и Округли сто Пастирска/сточарска лексика призренско-тимочких говора

У Огранку САНУ у Нишу, 30. новембра 2023. године, одржано је представљање новозаснованог пројекта (у 2023. години) – О-33-23 Пастирска/сточарска лексика призренско-тимочких говора, чији је координатор академик Александар Лома, руководилац проф. др Софија Милорадовић, научни саветник Института за српски језик САНУ, консултант проф. др Недељко Богдановић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу (у пензији), а

Posted in Актуелности, Новости | Comments Off on Представљање резултата пројекта О-33-23 Пастирска/сточарска лексика призренско-тимочких говора и Округли сто Пастирска/сточарска лексика призренско-тимочких говора