Пета интеркатедарска србистичка конференција

У Научно-образовно културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, од 21. до 23. јуна 2024, одржана је Пета интеркатедарска србистичка конференција. Конференција је окупила учеснике са катедри за српски језик и српску књижевност филолошких факултета у Републици Србији и Републици Српској, затим, из Института за српски језик САНУ, као и из Матице српске.

Теме ове конференције су биле статус српског језика у науци и образовању, као и савремени планови и програми србистике. У уводном делу скупа учесницима је представљен зборник радова са Четврте интеркатедарске србистичке конференције под насловом „Границе српске књижевности“.

Др Ненад Ивановић, виши научни сарадник и представник Института за српски језик САНУ на овој конференцији, одржао је реферат под насловом „Статус српског језика у расправи о промени назива Речника српскохрватског књижевног и народног језика САНУ“.

Др Ненад Ивановић

У завршном делу ове конференције учесници су формулисали „Декларацију о универзитетским плановима и програмима србистике“. Основни циљ Декларације је преиспитивање и решавање актуелних питања србистике.

Текст Декларације је једногласно усвојен.