Годишња скупштина Одбора за стандардизацију српског језика

Дана 19. априла 2023. године у згради Српске академије наука и уметности Одбор за стандардизацију српског језика одржао је годишњу скупштину. На почетку седнице присутне је поздравио новоизабрани председник САНУ академик Зоран Кнежевић, који је најавио добру сарадњу са Одбором. 

Потом су се присутнима обратили професор Слободан Реметић, редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, један од потписника акта о оснивању Одбора пре 25 година, и проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ, суоснивача Одбора. Поздрављајући присутне у име Матице српске проф. др Исидора Бјелаковић, секретар њеног Одељења за књижевност и језик, истакла је значај Одбора и његове резултате рада који су и били разлог што је Матица награду за неговање српске језичке културе за 2022. доделила Одбору, а за лични допринос проф. др Срети Танасићу, дописном члану АНУРС, садашњем председнику Одбора.

Председник одбора проф. др Срето Танасић истакао је да је прошла година протекла у знаку обележавања јубилеја – 25 година од оснивања Одбора за стандардизацију српског језика, када је четрнаест институција из Србије, Црне Горе и Републике Српске најодговорнијих за проучавање и статус српског језика основало ово највише стручно тело.

Одбор за стандардизацију српског језика прошлу годину провео је пратећи дешавања у вези с двама законима, нагласио је Танасић. Ишчекивали смо да почне примена Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма и пратили смо шта ће се у пракси дешавати са применом Закона о родној равноправности. Одбор се ангажовао и да заштити српски језик од намере да се у употребу уведе родно осетљив језик, који као изузетно штетан не оцењује само Одбор већ и више других струка, као и Српска православна црква. Он је нагласио да је разлика између два поменута закона у томе што се Закон о родној равноправности, иако са много страна оспораван и на брзину донет, исто тако на брзину покушава наметнути у праксу. Одбор за стандардизацију српског језика је током целе године био ангажован око тога, наравно стојећи на позицији коју је утврдио и упућивао и државним органима и српској јавности – рекао је Танасић. Он је, такође, рекао да је Одбор са Матицом српском припремио и објавио Зборник са Округлог стола из јула 2021. године о проблему тзв. родно осетљивог језика и објављени су опширни закључци са тог скупа. Обавестио је присутне на скупштини да су именовани чланови Савета за језик и да се очекује његово конституисање.

Чланови Одбора су на седници изразили незадовољство што и годину дана од ступања на снагу закона о заштити ћирилице још није конституисан Савет за језик, односно што се не ради на примени Закона.

Проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС