Сарадници Института за српски језик САНУ на Округлом столу Дигитализација данас и ново читање Доситеја

Задужбина „Доситеј Обрадовић” и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” организовали су Округли сто Дигитализација данас и ново читање Доситеја који је одржан 7. 12. 2022. у Доситејевом дому у Београду.

На Округлом столу учествовале су сараднице Института др Снежана Петровић и др Ана Шпановић са излагањем „Дигитална издања Института за српски језик САНУ”.

На Округлом столу су представљене активности Задужбине и сарадња са Универзитетском библиотеком на пројектима дигитализације Сабраних дела Доситеја Обрадовића и критичке мисли о њему; домети дигитализације у установама културе у Србији; важност дигиталних садржаја, њихова доступност и одрживост; повезаност интернета и књижевности; место дигитализације у науци – учење, читање, претраживање; улога и значај дигитализације у образовању.

Скуп је био намењен свима који проучавају личност и дело Доситеја Обрадовића или се баве дигитализацијом и дигиталном хуманистиком и свима који примењују и развијају дигиталну праксу у циљу ширења знања и развоју педагошких компетенција, развоју истраживања и побољшању дигиталних садржаја.