Речник појмова из периода епидемије ковида

Е

експоненцијални раст вишеструко повећање из дана у дан.

SZO: Suviše zemalja beleži eksponencijalni rast pandemije korona virusa / Severna hemisfera se nalazi u „kritičnom trenutku“ za pandemiju korona virusa, upozorio je šef Svetske zdravstvene organizacije danas ocenjujući da suviše veliki broj zemalja beleži eksponencijalni rast slučajeva zaraze (danas.rs, 23. 10. 2020); Janković: Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih / Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom i istakao da se mora učiniti sve da do toga ne dođe (rtv.rs, 27. 10. 2020); Sada, sedam meseci kasnije, eksponencijalni rast je ponovo postao termin koji se svakodnevno spominje, a stručnjaci njime objašnjavaju rast broja zaraženih koji je u našoj zemlji poslednjih dana i te kako primetan (blic.rs, 31. 10. 2020).

епидемија ж 1. мед. заразна болест која се веома брзо шири и захвата велики број становника у некој области, пошаст. 2. брзо ширење неке појаве или догађаја.

1. Koronavirus u brojkama: Najznačajniji podaci o epidemiji covid-19 u Srbiji / Epidemija koronavirusa u Srbiji proglašena je 19. marta 2020. godine, trinaest dana nakon što je otkriven prvi slučaj zaraze u našoj zemlji, dok je prva žrtva smrtonosnog virusa registrovana 20. marta (rs.n1info.com, 6. 12. 2020); EPIDEMIJE OD TROJE I ŠPANSKE GROZNICE DO KORONA VIRUSA (slobodnaevropa.org); Epidemija koronavirusa ne jenjava / VUHAN – Posle nekoliko dana u kojima je zabeležen pad broja novoobolelih od korona virusa, danas je saopšteno da je epidemija ponovo uzela maha i u protekla 24 sata registrovano je 3.399 novih slučajeva (rtv.rs, 8. 2. 2020).
2. Епидемија лажних вести / У Нишу се данима пласирају непроверене информације о оболелима у здравственим установама и институцијама социјалне и дечје заштите (politika.rs, 30. 11. 2020); Poruka vladike bačkog Irineja sa vaskršnje liturgije: Duhovna epidemija zla opasnija je od virusa / Svi mogući virusi, zaraze i epidemije su opasnost, ali najveća opasnost su duhovne epidemije zla – poručio je vladika bački (novosti.rs, 19. 4. 2020). Serijal „Epidemija tajni” – kako se Srbija bori protiv koronavirusa (rs.n1info.com, 2. 11. 2020).

епидемијски, -а, -о који се односи на епидемију.

Objašnjavaju da su odlučili da obustave rad, iako to nije naredba Zavoda, već da su uzeli u obzir epidemijski proces širenja virusa (rs.n1info.com, 1. 6. 2020); „Ovaj virus pripada respiratornim virusima, a respiratorne infekcije imaju tipične epidemijske procese koji traju šest do osam nedelja, bez mera koje smo mi preduzeli. Sa tim merama se čitava situacija menja. Mi smo namerno to produžili, šest do osam nedelja je uobičajeno da smo pustili da se virus širi i da nismo ništa radili”, rekao je Kon za TV Prva (021.rs, 12. 4. 2020); U okviru vanredne situacije, opštinska preduzeća su u obavezi da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova, a inspekcijske službe da vrše pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera (rs.n1info.com, 30. 11. 2020).

епидемиолог м лекар специјалиста епидемиологије.

Епидемиолог је лекар који проучава заразне болести, како оне настају, како се шире, преносе и како се могу спречити (unicef.org); Епидемиолог: Све већи број позитивних на корону / Епидемиолошка ситуација на територији Пчињског округа је изузетно неповољна и прети да прерасте у ванредну , каже епидемиолог Слађан Станковић (rtv-vranje.rs, 2. 12. 2020); Амерички епидемиолог Лари Брилиант, који је 2006. године упозоравао свет на страшну пандемију, испричао је за магазин Wired како да се смањи број оболелих од COVID-19 и које мере је неопходо предузети да би се свет изборио са болешћу (galaksijanova.rs).

епидемиологија ж грана медицине која се бави испитивањем и сузбијањем епидемија.

U epidemiologiji incidenca, odnosno učestalost, pokazuje koliko često se nove infekcije i oboljenja pojavljuju u određenom periodu (dw.com. 15. 10. 2020); Slučaj u epidemiologiji predstavlja osoba u populaciji ili studijskoj grupi za koju je ustanovljeno da ima određenu bolest, poremećaj zdravlja ili stanje koje je predmet istraživanja (batut.org.rs); Jedna vlada teško da bi se mogla nadati boljoj „raspodeli karata” u trenutku izbijanja globalne pandemije – na mestu ministra zdravlja idealno je imati ima čoveka kome je epidemiologija predmet specijalizacije (021.rs, 10. 4. 2020).

епидемиолошки, -а, -о који се односи на епидемиологију.

Jedan od načina da se poreklo virusa otkrije jeste epidemiološki, traganjem za zajedničkim mestom zaraze prve grupe obolelih […] Na osnovu svega navedenog i mnogih drugih epidemioloških i virusoloških istraživanja do sada, najverovatnije je da je jedan od ključnih izvora zaista bila pijaca u Vuhanu (javno.rs, 26. 3. 2020); Radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i zaštite stanovništva od te bolesti, primenjivaće se mere propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o javnom zdravlju, kao i druge mere koje priroda te bolesti nalaže u skladu sa epidemiološkom situacijom (paragraf.rs, 18. 9. 2020).

епидемиолошкиња ж женска особа епидемиолог.

Епидемиолошкиња Дарија Кисић Тепавчевић казала је јутрос да би једна од мера препоруке под којим условима ће се одвијати авиосаобраћај, могла да буде да путник буде тестиран на присуство вируса у последња 72 сата, поготово за пословна путовања и доласке у Србију (politika.rs, 29. 4. 2020); Epidemiološkinja zaraznih bolesti, dr Tara Smit sa Državnog univerziteta u Kentu ističe da je u pitanju odlično mesto za nagomilavanje bakterija i virusa zbog činjenice da postoji veliki broj ljudi koji dodiruje javne ekrane iz dana u dan (rts.rs, 29. 3. 2020); Do ovoga nije trebalo da dođe, kaže epidemiološkinja i dodaje da se to moglo sprečiti, ali je bolje i to nego da je takva situacija u čitavoj zemlji (rts.rs, 18. 5. 2020).

епидемичан, -чна, -чно који се брзо шири и за кратко време захвата (о страху, паници) или заражава (о вирусима, бактеријама) већи број болесника; који може изазвати висок степен обољевања; заразан.

Recimo, tip C se nikada ne javlja u epidemijama. Za razliku od njega tip A je pandemičan i epidemičan, lakše se širi u zatvorenim i poluzatvorenim kolektivima kao što su škole, internati, obdaništa. Ima nešto kraći period inkubacije (lekarinfo.com); U toj zemlji fudbalski navijači se, valjda ironijom sudbine, zovu tifozi, što bi u bukvalnom prevodu značilo da su inficirani jednom epidemičnom bolešću, a preneseno da su grozničavi u praćenju sportskih klubova i nacionalnih selekcija (politika.rs, 25. 3. 2020). Neki od sojeva virusa korona mogu uzrokovati ovakve simptome i kod starijih kategorija životinja (recimo virus epidemičnog proliva kod svinja) (3. 4. 2020).