Посета сарадника Института за српски језик САНУ Институту за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу

У оквиру Споразума о сарадњи са Институтом за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу установљени су први пут у мају 2024. године „Македонско-српски лингвистички сусрети“ / „Македонско-српските лингвистички средби“. Тако је за  21. мај било предвиђено представљање резултата пројекта „Јавни дискурс у Републици Србији“ од стране проф. др Марине Николић и мср Миљане Чопе, чланова пројектног тима, док је 22. маја проф. др Софија Милорадовић одржала предавање о води у српској народној традицији и српским народним говорима.

Првога дана сусрет је отворила проф. др Елена Јованова-Грујовска, директор Института за македонски језик „Крсте Мисирков“, представљајући основне правце истраживања у Институту и указујући на вишедеценијску сарадњу наших институција која је недавно и формализована, а потом је проф. др Софија Милорадовић, директор Института за српски језик САНУ, представила најважније резултате рада Института у претходних годину дана, будући да је крајем јуна 2023. године већ била говорила о историјату Института, његовим одсецима и издавачкој делатности. Најaвљена је и могућност сарадње на изради приручног двојезичног речника пословица и изрека. Потом је проф. др Гоце Цветановски подробно представио пројекат „Етимолошки речник на македонскиот јазик“, чијом израдом руководи, а проф. др Лилјана Макаријоска, дописни члан МАНУ, представила је рад на пројекту „Речник на црковенословенскиот јазик од македонска редакција“, чији је руководилац, и указала на неколико важних публикација. Проф. Макаријоска поменула је на крају свога излагања недавно преминулу проф. др Гордану Јовановић, износећи најлепша сећања на сусрете са њом и речи хвале за професоркино место у славистичкој струци. Проф. др Марина Николић и мср Миљана Чопа представиле су колегама из Института за македонски језик, уз богату видео-презентацију, пројекат Јавни дискурс у Републици Србији, подржан од стране Фонда за науку Републике Србије у оквиру конкурса под називом „Идеје“, а који је ушао у своју трећу и завршну годину. У оквиру овога пројекта, осморо сарадника Института са придруженим колегама из још двеју наставно-научних институција, бави се истраживањем језика у домену јавне комуникације, чији знатан сегмент представља језик медија било које врсте, уз усмеравање и на политички дискурс и на дискурс друштвених мрежа. Такође, у кратким цртама представљен је и недавно објављени Појмовник српских лингвистичких термина (издање Прометеја из Новог Сада, Лингвистичка едиција), осмишљен у оквиру Одсека за стандардни језик, а на коме је радило више сарадника Института.

Предавању др Софије Милорадовић присуствовали су сарадници Института, декан Филолошког факултета „Блаже Конески“ УКИМ проф. др Владимир Мартиновски, као и неки од постдипломаца са овога факултета. Након предавања развила се веома жива дискусија и изнет је низ занимљивих примера везаних за македонску народну традицију и за примере из македонских народних говора у вези с темом предавања.

Директор Института др Софија Милорадовић посетила је првога дана боравка у Скопљу и Истраживачки центар „Божидар Видоески“ при МАНУ, с којим Институт такође има потписан меморандум о сарадњи, и на иницијативу академика Марјана Марковића разговарало се о могућим будућим заједничким активностима.