Промоција књиге Феликса Каница „Путовање по јужној Србији и северној Бугарској 1864“

На позив др Адама Софронијевића, промоцији књиге значајног аутора и знаменитог путописца 19. века Феликса Каница – „Путовање по јужној Србији и северној Бугарској 1864” присуствовала је др Софија Милорадовић, директор Института.

Промоција је  одржана 26. априла у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду. Овоме представљању присуствовао је велики број делатника из области науке, просвете и културе. Реч је о првом објављивању ове књиге на српском језику, а у издању Института за јавну политику и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду.

На промоцији су о књизи говорили: доц. др Адам Софронијевић из Института за јавну политику, др Данијел Радовић, историчар и научни сарадник Филозофског факултета Универзитета у Београду, и др Владимир Абрамовић, научни сарадник истога факултета.  Поменути говорници представили су значај рада Феликса Каница и његове друге књиге, њега као једнога од најзначајнијих аутора примарних и често цитираних извора за историју, археологију, етнологију / антропологију, географију и картографију Србије 19. века, те садржај и значај књиге која се промовише. Потом је један од најугледнијих историчара књиге, проф. др Адриан ван дер Вел са Универзитета у Лајдену, говорио превасходно о значају штампане књиге и процеса читања (Reading to think, Higher-Level reading).   

Примерак представљене књиге у поседу је Института за српски језик САНУ.