Награда „Павле и Милка Ивић” др Владану Јовановићу за 2023. годину

Награда „Павле и Милка Ивић”, коју Славистичко друштво Србије додељује једном годишње за најбољи рад из српске лингвистичке славистике, припала је за 2023. годину др Владану Јовановићу за монографију Језик и речник светог владике Николаја Велимировића (диференцијални приступ), у издању Института за српски језик САНУ.

Награђена књига је 34. по реду у институтској едицији „Монографије”, покренутој 2004. године, а колега Владан Јовановић је седми аутор који као сарадник Института добија ову престижну награду за монографску публикацију објављену у оквиру именоване едиције. Награда ће лауреату бити уручена на 62. Скупу слависта Србије, који ће на Филолошком факултету Универзитета у Београду бити одржан 11. и 12. јануара 2024. године.

„Монографија Језик и речник светог владике Николаја Велимировића, аутора др Владана Јовановића, представља својеврстан допринос изучавању језика српских писаца из најмање три разлога. Прво – као анализа језика писца који заузима једно од најистакнутијих места међу мислиоцима-теолозима, писцима и културним посленицима српскога народа у 20. веку. Потом, друго – као дело чији је прилог речник који је рађен с тежњом да буде тематски тезаурус језика једног аутора, чији је стваралачки опус, притом, знатан по обиму и разноврстан по садржају. И треће – као искорак у односу на различите врсте условљености (или условљавања) научних истраживања у одређеним друштвено-историјским периодима и околностима, које су деценијама на маргини истраживања држале писце, научне ствараоце и друге важне личности српске културе и науке, попут, на пример, Григорија Божовића или Слободана Јовановића.” (Извод из приказа Софије Милорадовић)